Antti Rinteen nettikolumni: Pääministeri Sipilä, lopettakaa työttömien kyykyttäminen

Suomalaisten ihmisten julkisten palveluiden ja turvaverkkojen säilymisen ja kehittämisen kannalta on tärkeää, että Sipilän hallitus onnistuu löytämään talouskasvun ja työllisyyden parantamisen näkökulmasta oikeita toimenpiteitä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on oikeassa. Jos taloutta ei saada kasvuun ja työikäisiä ihmisiä töihin, lisää leikkauksia on tulossa.

Hallituksen harjoittama talouspolitiikka on vain syventänyt Suomen ja suomalaisten ongelmia sekä vahvistanut eriarvoistumisen kierrettä. Hallituksen kyvyttömyys toteuttaa aktiivista työvoimapolitiikkaa on vienyt pitkäaikaistyöttömyyden ennätyslukuihin.

Sinällään on hyvä, että hallitus on vihdoin myöntänyt, että palkkojen leikkaaminen ja työaikojen pidentäminen eivät Suomen taloutta nosta ja työllisyyttä paranna. Julkisuudessa nyt esillä olleiden tietojen mukaan hallituksen suunnittelemista lisätoimista työllisyyden parantamiseksi saattaa löytyä hyviä ja oikean osuvia toimia.

On järkevää ja oikeudenmukaista, jos hallitus päättää päästää eläkkeelle pitkään työttöminä olleet ikäihmiset. Kysymys on inhimillisestä oikeudenmukaisuudesta. Ratkaisua saa puolestani kutsua lex Lindströmiksi tai lex Taipaleeksi. Nimi ei ole tärkeää, vaan se, että ihmisiä kohdellaan kuten ihmisiä pitää kohdella. Kunnioittavasti ja arvostaen.

Palkkatukirahojen lisääminen, nuorisotakuuleikkausten peruminen ja esimerkiksi työllistämissetelimallin ottaminen käyttöön SDP:n esittämällä tavalla luovat edellytyksiä työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria. Näitä ratkaisuja me mielellään olemme tukemassa. Tarjoamme käyttöön myös entisten työministerien Tarja Filatovin ja Lauri Ihalaisen laatiman 15 kohdan ohjelman pitkäaikaistyöttömyyden taittamiseksi.

Sipilän hallitus on kuitenkin tekemässä isoa ja vaarallista virhettä, jos se ryhtyy entisestään leikkaamaan työttömyysturvan tasoa ja kestoa.

Tihkuneiden tietojen mukaan hallituksen harkinnassa on malli, jossa työttömän toimeentulon leikkaaminen on kolmen kuukauden välein tarkastelussa. Jos ei ole osallistunut aktiivitoimiin tai ollut töissä, työttömyyspäivärahaa leikataan, siis aina kolmen kuukauden välein. Työvoimahallinnon voimavaroja ja työllistämisrahoja on leikattu niin, että on ilmiselvää, etteivät kaikki lähes puoli miljoonaa työtöntä voi millään päästä aktiivitoimiin.

Työikäisistä työttömänä on lähes 10 prosenttia TEM:n tilastojen mukaan avoimia työpaikkoja on yhtä työtöntä kohden noin 0,1. Ongelmamme eivät siis kumpua työvoiman tarjonnan vaan työvoiman kysynnän puutteesta. Hallituksen ajattelussa tästä epäsuhdasta kuitenkin syytetään työttömiä. Pääministeri Sipilä, lopettakaa viimein tämä työttömien kyykyttäminen!

Sosialidemokraattinen puolue ei missään tapauksessa tule hyväksymään uusia leikkauksia työttömien ihmisten muutenkin jo niukkaan toimeentuloon.

Pääministeri Sipilän ja koko hallituksen on syytä tarkkaan harkita ja ymmärtää luopua työttömyysturvan heikentämisestä selvästi kilpailukykysopimuksenkin vastaisena. Emme tarvitse uutta sotaa työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välille. 

Kirjoittaja on SDP:n puheenjohtaja.

Työttömyyden torjunnasta erimielisyyttä 2:12

Lue myös:

    Uusimmat