Antti Raanta saa pitää Muumit – "yksinkertaisinta" sääntöä rikottiin

Muumit-tuotemerkin oikeuksia valvova Moomin Characters Oy Ltd ei aio viedä Antti Raannalta kypärää päästä.

New York Rangersia edustava Raanta maalautti täksi kaudeksi uuden kasvosuojuksen ja taiteilija David Gunnarsson pisti Muumipeikon ja Pikku Myyn seikkailemaan New Yorkiin. Tämä ei sopinut Moomin Charactersille, mistä kertoi ensimmäisenä Yle.

-Sieltä tuli ehdotus, että tehtäisiin Muumi-aiheinen maski. Itse aloin miettimään, että onkos se nyt suomalainen vai ruotsalainen, ettei mene tällaiset asiat sekaisin. Yllätys itselle oli, että toiselta puolelta maskia löytyi Pikku Myy, Raanta sanoi Ylelle.

Moomin Characters otti yhteyttä Gunnarssoniin.

– Otimme yhteyttä taiteilijaan, emme Antti Raantaan, koska Muumit on tekijänoikeuden alainen kokonaistaideteos, joka on Tove Janssonin luoma. Laki koskee kaikkia taiteilijoita, myös heitä, jotka korvausta vastaan maalaavat esimerkiksi maalivahdin kypäriä, Moomin Charactersin Managing Director Roleff Kråkström selvittää MTV Sportille.

Moomin Characters hallinnoi Janssonin tekijänoikeuksia, eli yhtiö teki sitä työtä, minkä takia se on perustettu. 

– Hänellä ei ollut meidän lupaamme ja se on aivan yksinkertaisinta tekijänoikeussäännöstöä, että toisen taiteilijan teosta ei saa käyttää omassa teoksessa ilman lupaa.

Kråkström painottaa, että Moomin Charactersilla ei ole mitään vaatimuksia jo tehdyn maskin suhteen. Hänen mukaansa asia sovittiin ruotsalaisen maskitaiteilijan kanssa hyvässä hengessä.

– Teimme asian (Gunnarssonin kanssa) selväksi. Samalla sovimme, että "olkoon menneeksi", koska me uskomme, että Antti Raannan tarkoitusperät ovat olleet puhtoiset ja me ymmärrämme sen kunnianosoitus-ajatuksen. Emme halunneet puuttua siihen ja pilata hänen pelaamistaan, Kråkström sanoo.

Raanta saa siis käyttää maskiaan. Kråkströmin mukaan kypärässä rikotaan monia Muumien tavaramerkkisääntöjä.

– Esimerkiksi se, että Muumit oli sijoitettu Muumimaailman ulkopuolelle. Tove Jansson oli hyvin tarkka sen suhteen, että Muumit elävät, asuvat ja liikkuvat vain Muumilaaksossa, joka on kuvitteellinen paikka, eivät esimerkiksi New Yorkissa.

– Pointti on se, että Tove on luonut tietynlaisen teoksen, ja nyt tulkinta poikkeaa voimakkaasti siitä.

Kråkströmin tärkein viesti asiassa liittyy aivan muuhun kuin Muumeihin.

– Antti Raanta on loistava maalivahti ja me ajattelemme, että Rangers voittaa Stanley Cupin, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat