Antti Kaikkonen seuraavista Nato-askelista: Suomi on varautunut mutkiin matkassa, mutta heitteille ei olla jäämässä – "Kyllä meillä ihan hyvä ja turvallinen tilanne on"

Suomen ja Ruotsin Naton liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan tiistaina 2:46
Suomen ja Ruotsin Naton liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan huomenna tiistaina

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) mukaan Suomi on varautunut mutkiin matkassa Nato-jäsenyyttä odotellessa, mutta heitteille ei olla vahvan kansainvälisen tuen ansiosta jäämässä. 

Suomi, Suomi ja sotilasliitto Nato ovat käyneet Brysselissä tänään liittymiskeskustelut. Ne edeltävät liittymispöytäkirjan allekirjoittamista. Liittymiskeskusteluissa puhuttiin Nato-jäsenyyden velvoitteista ja Pohjois-Atlantin sopimuksesta, johon Suomi ja Ruotsi sitoutuvat.

Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat on tarkoitus allekirjoittaa huomenna tiistaina.

Suomea maanantaisissa keskusteluissa edusti neuvotteluvaltuuskunta, jota johti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

MTV Brysselissä: Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut saatu päätökseen 4:15
Katso myös: MTV Brysselissä: Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut saatu päätökseen

Aiemmin keväällä prosessia kuvaillut Nato-virkamies on nimittänyt keskusteluja "vihkivalojen vannomiseksi". Tapaamisen tarkoitus on lähinnä varmistaa, että hakijamaa ymmärtää, mihin on sitoutumassa.

– Työtä Suomen Nato-jäsenyyden eteen tehdään. Tänään on käyty keskusteluja Suomen jäsenyydestä ulkoministeri Pekka Haaviston ja allekirjoittaneen ja virkamiesvaltuuskunnan toimesta, ja toivottavasti huomenna voimme kertoa tarkemmin tilanteen etenemisestä, Antti Kaikkonen totesi MTV Uutisten haastattelussa Brysselissä.

Kaikkosen mukaan Suomi pyrkii "kaikin keinoin" siihen, että jäsenyysneuvottelut etenisivät mahdollisimman nopeasti.

– Olemme alusta pitäen varautuneet siihen, että mutkiakin matkaan voi tulla. Prosessin ajaksi on vahvistettu yhteistyötä ja lisätty harjoituksia yhteistyökumppanimaisen kanssa; erilaista sotilaallista läsnäoloa on Suomessa aiempaa enemmän. Tällaista yhteistoimintaa voidaan jatkaa niin pitkään kuin tarvitaan, Kaikkonen arvioi. 

– Kyllä meillä ihan hyvä ja turvallinen tilanne on.

Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan 

Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua, kertoo Puolustusministeriö. Kyseessä on seitsemäs puolustustarvikeavun lähetys Suomelta Ukrainalle.

Avun perillemenon takaamiseksi avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

Suomen lisäavussa on otettu huomioon sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

Ukraina on Venäjän hyökkäyksen jälkeen pyytänyt materiaaliapua sekä Euroopan unionin että Naton jäsenmailta.

Kaikkosen mukaan paketti on aiempia suurempi.

– Tässä on ihan merkittävästä paketista kysymys. Itse asiassa tämä taitaa olla mittakaavaltaan suurin tähän asti päättämistämme paketeista, Kaikkonen toteaa.

– Valitettavasti sota Ukrainassa jatkuu yhä eikä loppua näy. Pitää varautua siihen, että tässä voi mennä vielä kuukausia, mahdollisesti vielä selvästi pidempäänkin. Ukraina tarvitsee apua, ja Suomi muiden mukana on Ukrainaa auttamassa.

Kaikkonen kertoo, että paketin sisältöä ei avata turvallisuussyistä. 

– Mutta kyllä siinä ihan jämerää tavaraa on.

Lue myös:

    Uusimmat