Antti J. Jokinen vie Kätilö-työryhmän Kiinaan: Painitaan kovassa sarjassa

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen odottaa innolla Shanghain elokuvafestivaalin tapaamisia.

Ohjaaja Antti J. Jokisen  Kätilö-elokuva on valittu arvostetun Shanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin pääkilpasarjaan. Elokuva on ehdokkaana myös festivaalin Golden Goblet -palkintoon.

– Aina se on hyvä asia suomalaiselle elokuvalle, kun se pääsee A-luokan festivaaleille esiin. Oli se elokuva sitten tämä tai joku muu.  Ennen kaikkea olen tyytyväinen siitä, että Suomen sotahistoria kiinnostaa universaalisti. Aina painitaan kovassa sarjassa, kun kyseessä on A-luokan festivaali, Jokinen tunnelmoi.

Elokuvan tekeminen on iso osa Jokisen identiteettiä, joten kilpailun ajattelemisen sijaan hän kertoo keskittyvänsä kollegoiden tapaamiseen ja heidän töidensä katsomiseen.

– Jos kilpailun ottaa pois, niin tämä on kuitenkin elokuvan tekijöille yhdistävä tekijä. Eli pääsee keskustelemaan muiden ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa, puhumaan elokuvasta yhdeksän päivää. Onhan se ihan unelmaa sellaiselle ihmiselle, joka elää ja hengittää elokuvaa. Pidän tällaisesta festivaalista äärimmäisen paljon.

Jokinen kertoo elokuvan tekijätiimistä lähtevän paikan päälle kuuden hengen joukon. Jokisen kanssa Kiinaan suuntaavat pääosan näyttelijät Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen, kuvaaja Rane Ronkainen sekä tuottajat Markus Selin ja Jukka Helle.

Elokuva kilpailee festivaalilla englanninkielisellä nimellä The Midwife. Festivaali järjestetään 13.–21. kesäkuuta.

– Olemme koko festivaaliajan siellä. Minä ainakin yritän käydä katsomassa mahdollisimman paljon elokuvia ja tavata muita elokuvien tekijöitä. Elokuva on kollektiivista taidetta, joten on hyvä, että koko työryhmä ja näyttelijät saavat arvostusta.

– Toiseksi tärkeintä on se, että suomalainen inhimillinen tarina, joka yhdistää Euroopan sotahistorian tulee esille. Ja viimeisenä ennen kaikkea on se, että viedään kotimaista elokuvaa kansainvälisille markkinoille. Kilpailu ei pyöri minun mielessä millään tavalla.  Toki jos sieltä joku pokaali tulee, niin kyllä minä sen pokkaamassa käyn, se on pomminvarma asia, hän nauraa.

Jokinen on innoissaan siitä, että samassa sarjassa kilpailee myös hänen ihailemansa ”venäläinen super hero draamaohjaaja”.

– Hän on venäläinen ohjaaja Nikita Mikhalkov, joka teki Burnt by the Sun -elokuvan. Häntä kutsutaan Venäjän Spielbergiksi ja olen hänen uraansa seurannut. Hän on myös loistava näyttelijä, joten hänet voisi sanoa yhtenä esimerkkinä sellaisista henkilöistä, joita on hauska tavata ja jutella leffoista.

Onko luvassa kenties myös juhlimista töiden ohella?

– Onhan siellä alkuseremonia ja meidän esitys ja loppuseremonia. Elokuvaihmisethän eivät mitenkään tunnetusti kuppiin sylje. Eiköhän sieltä löydy monenlaista cocktail-tilaisuutta, tässä ei kuitenkaan ole kysymys mistään yleisurheilukilpailusta. Elokuvarakkaus on kuitenkin varmasti se suurempi, Jokinen veistelee.

Ohjaaja iloitsee myös siitä, että inhimillisen rakkaustarinan kertova Kätilö on jo nyt saanut hyvää palautetta.

– Tämä on aivan erilainen elokuva kuin Puhdistus sisällöltään. Itse tarina on kuitenkin rakkautta erittäin vaikeissa olosuhteissa, hyvä voittaa pahan. 

Lue myös:

    Uusimmat