Mainos

Antiikkikauppiailla hurjia tarinoita: Kymppitonnin vatia kaupattiin vitosella

Antiikkiin vihkiytymättömien pulliaisten nurkista löytyy kymppitonnien arvoisia design-aarteita hyvin harvoin, mutta joskus lykästää.

Suomalaisen ja modernin taidekäsityön asiantuntija Dan von Koskull innostuu, kun hän muistelee herkullisimpia löytöjään.

– Jotkut ovat aivan hurjia. Löysin vanhan rouvan kirppislaatikosta Carl Fabergén valokuvakehyksen. Sen arvo oli 14 000 euroa. Tämä ilahdutti rouvaa, ja hän päätti myydä kehystä Bukowskisin huutokaupassa, von Koskull kertoo. 

Venäläinen Fabergé oli maailman ehkä kuuluisin kultaseppä, joka tunnetaan erityisesti keisarin pyynnöstä valmistamistaan pääsiäismunista. 

– Kerran eräs pariskunta toi yrityksemme kirpputorille kauhean laatikon tavaraa, jossa oli isän tekemiä puuveistoksia. Pohjalla oli kuitenkin Tapio Wirkkalan vanerivati. Kysyin, että millä hinnalla olisitte tämän myyneet. Vastaus kuului, että vitosella. Se myytiin meidän huutokaupassa kymppitonnilla. 

Roskalavalta löytyi aarre

Monet alan harrastajista kiertävät aktiivisesti kirpputoreilla ja tutkivat roskalaatikoita aarteiden toivossa. Von Koskull sanoo, että niin kutsuttuja tsuppareita on liikkeellä paljon, ja joskus he löytävät erittäin arvokkaita esineitä. 

– Hyvä esimerkki on kaveri, joka noukki roskalavalta Alvar Aallon sälesärmin eli liikuteltavan väliseinän. Se ei maksanut mitään, ja meidän kautta se myytiin kuudella tuhannella. Myöhemmin olen kuullut, että hinta on ainakin tuplaantunut, von Koskull sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.