Antiikkia, antiikkia -sarjasta tuttu Wenzel Hagelstam myy legendaarisen huutokauppansa – ”En koskaan jää eläkkeelle, luonto kyllä hoitaa sen puolen"

3:52

Wenzel Hagelstam luopuu 45 vuoden uransa jälkeen huutokauppansa Hagelstam & CO:n pääomistajuudesta. Eläkkeelle mies ei kuitenkaan aio jäädä, vaan hän siirtyy seuraavaksi arvotaiteen pariin. Suurelle yleisölle Hagelstam tuli tunnetuksi Antiikkia, antiikkia -tv-sarjan suosittuna juontajana. 

Hagelstam kertoo MTV Uutisille, ettei huutokaupasta luopuminen ollut vaikeaa, vaan luonnollinen siirtymä.

– Olen syntynyt jo vuonna 1941: minähän kohta täytän 80. Olen tehnyt töitä joka päivä, joten joskus näistä täytyy päästä. Perustin kuitenkin firman Kapteeninkadulle tähän muun rinnalle, Hagelstam sanoo.

– Halusimme huutokauppaan jatkajan tältä alalta. Jatkajalla on pitkä ura takana. Hän, eli Joachim Borgström, on nyt Hagelstam & Co:n toimitusjohtaja ja pääomistaja.

– Joachim on vähän samanlainen keräilijäsielu kuten minäkin. Hän on innostunut ja kiinnostunut alasta. Halusin antaa yrityksen hyviin käsiin: vaikka olen aktiivinen edelleen, niin jossakin kulkee se raja, milloin ei enää voi jatkaa, Hagelstam nauraa.

Hagelstam vakavoituu ja sanoo huutokauppayrittäjyyden olevan melko työlästä ja raskasta. Hän sanoo, että silti aikoo jatkaa kotiarviointien tekemistä: kun vanhat asiakkaat soittavat, Hagelstam lähtee jatkossakin antiikkitavaroiden arviointikäynnille.

– Kaikki ovat tyytyväisiä nyt, Hagelstam kiteyttää.

Nyt Hagelstam pyörittää taidekauppaa: miksi hän haluaa jatkaa juuri taiteen parissa?

Hagelstam on perustanut sittemmin taidekaupan, W Hagelstam Artin, Helsingin Ullanlinnaan. Mikä saa hänet siirtymään yksin taiteen pariin?

– Olen ollut nyt 45 vuotta alalla, joten koen, että osaan taiteen nyt jotenkuten. Taide tarkoittaa tässä tapauksessa tauluja. Keskityn periaatteessa vain taiteeseen: tauluihin ja joihinkin veistoksiin uudessa yrityksessäni.

Hagelstam ei keskity valtavirtatauluihin. Hänen mielestään laadukas taulu on taidetta. Taulut ja aito taide ovat hänelle kaksi eri asiaa. 

– Taulu on markkinatavaraa, taide on taidetta. Taide pysyy kohtuuhinnoissa. Ihmiset pystyvät ostamaan taidetta, joka on osa ihmisten sisustusta ihmisten kodeissa.

– Aina tulee ensin taiteen laatu, sitten vasta taulun tekijä. Olemme joskus Suomessa myyneet huonoja tauluja hyvillä nimillä, mutta itse katson taulua yksilöllisesti. Laadun täytyy olla hyvää.

Mistä hyvän laadun sitten tunnistaa tauluissa?

– Se on kyllä niin, että kun on tehnyt tätä niin pitkään, niin kyllä sen tunnistaa jossain vaiheessa. Menee ainakin kymmenen vuotta, ennen kuin alkaa tajuta laadun päälle. Taulujen laadun ymmärtäminen vaatii lisäksi matkustamista: on nähtävä taidemuseoiden tauluja ympäri maailmaa.

– Kun näkee tauluja työksesi, kokemuksen kautta jyvät erottaa akanoista.

Hagelstam myy sekä abstraktia että esittävää taidetta. Hän haluaa myydä arvotaidetta sisustukseen.

Hagelstamin mielestä kaikkein tärkeintä, että taide kiinnostaa ihmisiä.

– Kaikkein tärkeintä on, että nuoret, sanotaanko 50 ikävuodesta alaspäin, osaavat ja voivat tutkia nettikauppoja. He vertailevat hintoja ja tutkivat taidetta: se pitää hinnat aisoissa. Ja niin heidän innostuksensa kasvaa.

Hagelstam sanoo, että nuorilla on hyvät mahdollisuudet sisustamiseen: huonekaluliikkeiden halpuutusten takia nykyään saa edullisestikin kauniin kodin, johon voi ostaa tauluja.

Kun Hagelstamin liikkeeseen tulee asiakkaita katsomaan tauluja, asiakkaat yllättyvät hinnoista. Moni sanoo, että taide on halvempaa kuin he odottivat.

– Kauneusarvot ovat tärkeitä itselleni ja monelle muulle. Kaunis koti ja kiva ympäristö merkitsevät. Nykyään taide ei ole mahdottoman hintaista. Vastustan taidetta sijoitusmuotona: pikemminkin haluan panostaa kauniiseen kotiin.

Eläkepäivät eivät kutsu Hagelstamia edelleenkään, vaikka tahti onkin jatkossa maltillisempi

Teettekö työtänne intohimosta?

– Kyllä vain. Se on ainut tapa päästä eteenpäin. Siitä on tullut riippuvaiseksi.

Hagelstam sanoo, että huutokaupan pitäminen ja taidekauppa ovat kuin metsästämistä. Jahti motivoi ja siksi kipinä alalle pysyy yllä. 

Hagelstam sanoo, että huutokaupoissa myydään paljon arvokkaita kohteita.

– Kalliille kohteille on tosi vaikeaa antaa apteekkihintoja. Siksi niiden arvo testataan huutokaupassa.

Hagelstamin puheesta kuultaa aito palo alaa kohtaan. Moni muu kaipaisi jo Hagelstamin iässä eläkkeelle, mutta sellaista tunnettu antiikkikauppias ei suunnittele. 

Aiotteko koskaan jäädä eläkkeelle?

– Ei. Sitä minä en tee. Luonto kyllä hoitaa sen puolen ajallaan, Hagelstam lohkaisee hyväntuulisesti. 

Wenzelin päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja