Antero Vartian ilmastosäätiö pysyy kohun silmässä rahankeräyksen takia – näin poliisi ja säätiö kiistelivät siitä, toimiiko Compensate vastoin lakia

8:37
Miksi ilmastokompensaatiota varten tarvitaan rahankeräyslupa?

Entisen kansanedustajan Antero Vartian Compensate-säätiön toimintaa koskeva rikosepäily on edennyt syyteharkintaan. MTV:n Uutisaamussa ruodittiin, miksi ilmastotalkoista bisneksensä ammentava säätiö on mahdollisesti rikkonut lakia.

Vuonna 2018 perustettu Compensate tarjoaa asiakkailleen hiilidioksidipäästölaskentoja, joiden perusteella yritykset ja henkilöt voivat ostaa päästövähennyksiä maailmalla käynnissä olevista hankkeista.

– Kun aiheuttaa päästöjä, tarjoamme palvelun, jolla sidotaan vähintään saman verran päästöjä, tiivistää Compensate-säätiön vastuullisuusjohtaja Niklas Kaskeala Uutisaamun haastattelussa.

Säätiö on epäiltynä rahankeräysrikoksesta, koska poliisin näkökulmasta kompensointimaksu on vastikkeeton, ja siihen tarvitaan siksi rahankeräyslupa.

Poliisihallitus teki säätiöstä tutkintapyynnön viime vuoden lopulla.

Palvelun tarjoamista vai vastikkeettoman rahan ottamista?

Säätiön näkökulmasta kyse on kuitenkin palvelun tarjoamisesta, Kaskeala painottaa.

Sittemmin säätiö haki rahankeräyslupaa Poliisihallituksen ohjeistuksen mukaisesti.

– Se, että lupaa on sittemmin haettu, ei muuta tilannetta takautuvasti, kommentoi Uutisaamussa asian lainsäädännöllistä puolta taustoittanut Poliisihallituksen ylitarkastaja Mikko Cantell.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja