Viekö Sofia Virta vihreitä oikealle? Uusi puheenjohtaja panttaa kantaansa kiky-maksuista

Vihreiden tuore puheenjohtaja Sofia Virta piti ensimmäisen linjapuheensa: "Ihmisoikeuksissa ei ole tinkimisvaraa" 22:30
Video: Vihreiden uusi puheenjohtaja piti ensimmäisen linjapuheensa: "Ihmisoikeuksissa ei ole tinkimisvaraa"

Vihreiden uusi puheenjohtaja Sofia Virta on avoin sekä ansioturvan lyhentämiselle että porrastamiselle. Kiky-maksujen kohtaloon hän ei ota MTV Uutisten haastattelussa vielä kantaa.

Sofia Virta haluaa tasapainottaa Suomen taloutta, ja yksi mahdollinen keino siihen on Virran mielestä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikkaaminen.

– Totta kai sekin on vaikea kysymys, mutta meillä on valmiutta liikkua ja toimia silloinkin, kun päätökset ei ole helppoja, Virta sanoo.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset ovat olleet pöydällä myös Säätytalolla hallitusneuvotteluissa.

Kokoomus haluaisi sekä porrastaa että lyhentää tukijaksoja, perussuomalaisille käy vain porrastaminen.

Vihreiden uusi puheenjohtaja Sofia Virta on avoin sekä porrastamiselle että lyhentämiselle.

Eilen tehtäväänsä valitun Virran on tulkittu olevan talouspoliittisesti oikeammalla kuin vaikkapa edeltäjänsä Maria Ohisalon.

Kiky-maksuista: "Kuulen ensin asiantuntijoita"

Talouden sopeuttamisessa Virta luottaa paljon sen varaan, että vihreä siirtymä tarjoaa Suomelle hyviä mahdollisuuksia talouskasvuun.

Kehitysavusta, koulutuksesta tai sosiaali- ja terveyspalveluista Virta ei leikkaisi.

Vasemmistopuolueet ovat kampanjoineet sen puolesta, että niin sanotut kiky-maksut siirrettäisiin takaisin työntekijöiltä työnantajille.

Myös vihreät oli ennen eduskuntavaaleja valmis siirtämään kiky-maksut työnantajille.

Uusi puheenjohtaja ei ole asiasta varma.

– Ajattelen, että tässä haluan kuulla ensin asiantuntijoita tämän hetken taloustilanteessa, ennen kuin kykenen siihen kysymykseen vastaamaan, Virta sanoo.

– Kuulen ensin asiantuntijoita ja teen sitten päätöksen.

Kiky-maksut ovat sosiaaliturva- ja työeläkemaksuja, jotka siirrettiin työntekijöiden maksettaviksi vuoden 2016 Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimuksen yhteydessä.

Hoitajamitoituksen vaikutuksia on seurattava

Yksi Sanna Marinin (kesk.) hallituksen ja siten vihreidenkin toteuttamista kiistellyistä uudistuksista oli hoitajamitoitus.

Vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa on nyt lain mukaan oltava 13 hoitajaa 20 asukasta kohden. Mitoituksen on määrä kiristyä vielä joulukuussa.

Sofia Virta ei ole varauksetta hoitajamitoituksen puolella eikä sitä vastaan.

– Hoitajamitoituksella oli tosi tärkeä tarkoitus, ja allekirjoitamme täysin sen ajatuksen, että esimerkiksi ikääntyvien ihmisten vanhuspalveluissa pitää olla riittävästi ammattilaisia. 

– Mutta totta kai pitää nyt seurata tarkalla silmällä, miten se kyetään aidosti toteuttamaan, mitkä ovat vaikutukset, saadaanko sillä enemmän hyvää vai vaikuttaako se tilannetta entisestään. Arvioidaan sen perusteella, miten tulisi toimia.

Hoitajamitoituksen keventäminen on ollut pöydällä kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusneuvotteluissa.

Juttua korjattu kello 14.00. Vihreät oli ennen eduskuntavaaleja valmis siirtämään kiky-maksut työnantajille, ei työntekijöille.

Lue myös:

    Uusimmat