Anni Vuohijoki havahtui alle kaksiviikkoisen poikansa kanssa neljän seinän sisällä: ”Olin ihan hermoraunio”

Anni Vuohijoki yllätyi vauva-arjen mutkattomuudesta 0:53
Anni Vuohijoki yllätyi vauva-arjen mutkattomuudesta.

Anni Vuohijoki sai lapsen noin pari viikkoa sitten. Hän on ollut yllättynyt, miten erilaista vauva-arki on ollut etukäteiskuvitelmiin nähden. Kunnollisen herätyksen Vuohijoki koki vietettyään muutaman päivän lapsen kanssa kotona.

Entinen painonnostaja Anni Vuohijoki on valmistunut lääkäriksi. Synnytyksen jälkeen ajatus ei juossut ihan normaaliin tapaan, ja hän huomasikin vain parin viikon vauva-arjen aikana, että toimii saamansa koulutuksen vastaisesti.

– Lääkiksessä opetetaan, että muistakaa sanoa tuoreelle äidille, että äidin tulee olla erossa lapsesta tunnin per päivä, että hormonimyrskyt rauhoittuvat. Itse täräytin viisi päivää neljän seinän sisällä ja olin ihan hermoraunio. Rupesi naurattamaan, että opetan näitä asioita itse, mutta en sitten kuitenkaan toiminut niin, Vuohijoki nauraa.

Vuohijoki on koko ajan tiedostanut, että äidin on hyvä olla erossa vauvastaan pieniä aikoja, mutta se ei ollut aluksi kovin helppoa.

– Muistan esimerkiksi ensimmäisen kauppareissun. Alkuun tuli järkytys, että joutuu lähteä kotoa pois, mutta sitten kauppareissulla aivot vaan rupesi toimimaan paremmin. Sai ikään kuin oman elämän käsiinsä, Vuohijoki muistelee.

Hänen poikavauvansa on vasta noin parin viikon ikäinen, ja elämä muuttuu pienokaisen kasvaessa jatkuvasti.

– Minulla on hyvä tukiverkosto ja se auttaa todella paljon. Lapsi on myös todella rauhallinen, ja se auttaa tuoretta äitiä oppimisessa. Kyllä mulla tulee välillä äitiyspsykooseja, ja on pakko mennä katsomaan hengittääkö se lapsi, Vuohijoki kertoo hymyillen.

Paluu painonnostoon?

Ex-painonnostaja asuu nykyään Helsingissä lyhyen Ivalossa asumisen jälkeen.

– Loppui työt Ivalosta ja tulin sitten Helsinkiin. Tarkoitus on, että jossain kohtaa jatkan erikoistumistani, Vuohijoki kertoo suunnitelmistaan.

Helsingissä tukiverkko on paremmin saatavilla kuin pohjoisessa.

– Vanhemmat asuvat Eurassa, mutta ovat olleet nyt Helsingissä tutustumassa uuteen jälkikasvuun. Neuvolajärjestelmä on Helsingissä myös todella hyvä. Mahdollisuuksia on todella paljon. Pitää ruveta miettimään, miten arkea alkaa rytmittää, Vuohijoki pohtiii.

Vuohijoki lopetti huippu-urheilu-uransa viime vuonna, mutta on harjoitellut sen jälkeen. Tällä hetkellä 36-vuotias EM-pronssimitalisti kertookin olevansa fyysisesti todella hyvässä kunnossa, vaikka tietysti synnyttäminen on vaatinut oman veronsa.

– Nyt on sellainen puolen vuoden pätkä, että olen pystynyt harjoittelemaan niin kuin olen itse halunnut. Se on parantanut elämänlaatua ja kehonkuvaa. Huomaan että alan kaipaamaan myös kovempia treenejä. Olen sisäistänyt sen, että en tule urheilua varmaan koskaan lopettamaan. 

Onko siis aiheellista miettiä Vuohijoen paluuta painonnoston kisalavoille?

– En pysty kisaamaan, ellen ole järjettömän hyvässä kunnossa. Jos esimerkiksi tekisin comebackin, en lähtisi tekemään huonompaa tulosta kuin olen tehnyt, Vuohijoki pohtii.

– En ole fyysisesti ollut näin hyvässä kunnossa varmaan pariin vuoteen. Toki näin kaksi viikkoa synnyttäneenä se on ottanut vähän takapakkia. Olisi varmaan mahdollisuus tehdä erinäköisiä temppuja ja nousta esimerkiksi EM-kisanostajaksi, mutta en tiedä antaako se minulle mitään.

Painonnostouran sijaan panostus suuntautuu todennäköisesti kahteen muuhun asiaan, eli jälkikasvuun ja lääkärin uraan.

– Ehkä semiammattimaisesti voisin harjoitella, vaikken sitä ammatikseni enää harjoitakaan, Vuohijoki sanoo painonnostosta.

"Odotin, että olisi paljon vaikeampaa"

Ennen synnytystä Vuohijoen päässä liikkui monenlaisia ajatuksia, kuten varmasti käy monella tulevalla äidillä.

– Viikkoa ennen synnytystä jännitti tosi paljon, että mitä jos en pidä siitä lapsesta ja tämmöisiä ajatuksia. Se, että kykenet tuommoisen pienen ihmisen tekemään tähän maailmaan, vie aika paljon epäilystä pois, Vuohijoki sanoo.

Vuohijoki oli varautunut siihen, että elämä mullistuu lapsen myötä todella paljon. Muutosta on elämässä tapahtunut, mutta sen luonne on tullut yllätyksenä.

– Odotin että olisi paljon vaikeampaa, että ei välttämättä ole mitään omaa elämää. Tuli yllätyksenä se, että kykenen tekemään päivän aikana muutakin (kuin lapsenhoitoa) olematta huono äiti. 

Lapsenhoitoon osallistuu Vuohijoen lisäksi lapsen isä, jonka henkilöllisyyttä hän ei halua paljastaa.

– Lapsella on isä. Olen sanonut alun perinkin, että kauheasti kommentoi tähän aiheeseen liittyen. Lapsella on kaksi huoltajaa ja hyvät huoltajat. Annan lapsen isälle mahdollisuuden tutustua lapseensa ja viettää hänen kanssaan aikaa ilman että minun täytyy kommentoida sitä lehtien palstoilla, Vuohijoki päättää.

Lue myös:

    Uusimmat