Mainos

Annan patistaa Israelia vetäytymään

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vaati tänään Israelia vetämään joukkonsa Etelä-Libanonista. Beirutissa vieraillut Annan totesi samalla, että osapuolten kanssa on vielä neuvoteltava vetäytymisen yksityiskohdista.

Pääsihteeri sanoi tukevansa täysin YK:n turvallisuusneuvoston vuonna 1978 tekemää päätöslauselmaa, jossa vaaditaan Israelia vetämään joukkonsa viipymättä ja ehdoitta eteläisestä Libanonista. Annan sanoi ottavansa kysymyksen esille myös Israelin johtajien kanssa.

Annan vakuutti samalla, että paikallaan polkeva Lähi-idän rauhanprosessi on saatava uudelleen käyntiin. Hän kehotti sekä Israelia että palestiinalaisia työskentelemään tiiviisti Yhdysvaltain kanssa umpikujan aukaisemiseksi.
-Emme saa antaa asioiden polkea paikallaan liian kauan. Toivonkin, että Yhdysvaltain hallituksen ponnistelut avaavat umpikujan ja prosessi pääsee taas liikkeelle, hän sanoi neuvoteltuaan Beirutissa Libanonin ulkoministerin Faris Bouezin kanssa.

Annan piti parhaana, että Israelin ja palestiinalaisten näkemyserojen liennyttämistehtävä jätetään kokonaan Yhdysvalloille, jottei asiassa olisi liikkeellä "liian monta kokkia".

Israelin hallitus käsitteli vetäytymistä

Israelin hallituksen sisäpiiri käsitteli perjantaina sotilaiden vetämistä Etelä-Libanonista. Ministerit keskustelivat aiheesta kolmisen tuntia ja päättivät jatkaa neuvonpitoa lähiaikoina.

Israelin joukot ovat miehittäneet osia Etelä-Libanonista vuodesta 1978 lähtien. Vuonna 1985 Israel julisti noin 15 kilometriä leveän raja-alueen turvallisuusvyöhykkeekseen. Israelin mukaan vyöhyke on välttämätön Israelin pohjoisosien turvaamiseksi Libanonin puolelta tulevia ohjushyökkäyksiä vastaan.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.