Mainos

Anna-Maja Henrikssonin nettikolumni: Keisarin uudet vaatteet 2.0 – Lepomäki otti sadun pienen pojan roolin

Me 1960-luvulla syntyneet muistamme sekä H.C Andersenin, Astrid Lindgrenin, että Tove Janssonin sadut. H.C Andersenin satu ”Keisarin uudet vaatteet” kertoo keisarin tilaamasta uudesta puvusta, jonka oli tarkoitus sopia hänelle paremmin kuin aikaisempi ja, joka olisi vielä kauniimpi.

Kaikki hänen ympärillään olevat ihmiset vakuuttivat hänelle, kuinka hieno uusi puku oli ja kuinka hyvin se sopii hänelle. Kukaan, paitsi pieni poika väkijoukoissa ei uskaltanut sanoa, miten asiat olivat.

Että keisarihan oli alasti ja ilman vaatteita.

Kirja löytyy vielä minun kirjahyllystäni, ja muistan, kuinka lapsena ihmettelin, miten aikuiset olivat niin sokeita. Miten he eivät nähneet sitä, mitä pieni poika näki?

Kun kokoomuksen Elina Lepomäki viime keskiviikkona puhui suunsa puhtaaksi sisimmistä mielipiteistään sote-uudistukseen liittyen, en voinut olla tekemättä vertausta satuun. Lepomäki otti pienen pojan roolin. Se, joka uskalsi sanoa omilleen, että he ovat sokeutuneita eivätkä enää näe selvästi mitä tulee sote-uudistukseen ja suunnitellun mallin seurauksiin.

Hän toteaa, että sote-uudistus ei johda yhdenvertaisempaan hoitoon, että hoidon saatavuus ei parane, byrokratia lisääntyy ja hallituksen pitkän aikavälin suunnitelmat 3 miljardin euroa kustannussäästöistä eivät tule toteutumaan.

Karusti voimme todeta, että minä ja RKP olemme esittäneet uudistusta koskevat epäilymme jo pidemmän aikaa. Ennen kaikkea olen lukemattomia kertoja kysynyt sekä pääministeriltä että valtiovarainministeriltä, mihin taloudelliset laskelmat perustuvat.

Laskelmien mukaan uudistus hillitsee valtiontalouden kestävyysvajetta pitkällä aikavälillä kolmella miljardilla eurolla. Vastaus on ollut epäselvä, ja se on oikeastaan jäänyt saamatta. Sen sijaan moni asiantuntija on myös esittänyt epäilyksensä siitä, että uudistuksen viimeisin malli täyttäisi asetetut tavoitteet. Näin esimerkiksi myös valtioneuvoston asettama lainsäädännön arviointineuvosto.

Ymmärrän, että hallitusrivit eivät halua kuunnella oppositiota. Sen sijaan en ymmärrä sitä, että asiantuntijoita ei haluta kuunnella. Siksi myös Lepomäen pelinavaus oli tärkeä. Se osoittaa nimittäin, että ainakin yksi kansanedustaja hallituksen riveistä todella näkee ongelmat, joita ministeriryhmät eivät halua nähdä. Ja hän uskaltaa myös sanoa asian ääneen.

Aivan kuten sadun pieni poika.

Tarvitsemme sote-uudistuksen, se on selvää. Sen sijaan emme tarvitse maakuntauudistusta. Meillä ei ole varaa pelata uhkapeliä ihmisten oikeudella hyvään hoitoon tai veronmaksajien rahoilla. Sote-uudistuksen kaltaisessa isossa uudistuksessa, on äärimmäisen välttämätöntä, että hallitus varmistaa, että sillä on varmuus asioista.

Myös mitä tulee kysymykseen lähettää valinnanvapauslaki notifioitavaksi EU-komissiolle. Maamme korkein juridinen asiantuntija Korkein hallinto-oikeus on lausunnossaan todennut, että ainoa kestävä ratkaisu on lähettää paketti EU-komissiolle asian varmistamiseksi. Mitä maan hallitus tekee? Se sanoo tietävänsä paremmin.

Ollaan ilmeisesti valmiita vaarantamaan paljon, jotta keskusta saisi 18 maakuntansa ja kokoomus laajan valinnanvapauden. Toivon, että useampi edustaja hallitusriveistä uskaltaisi nähdä sen minkä Lepomäki näkee.

Vielä ei ole myöhäistä vaikuttaa ja kantaa vastuuta. Vaikka hallitus sitten kaatuisikin.

Anna-Maja Henriksson on RKP:n puoluejohtaja ja kansanedustaja

2:42

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja