Anita Hirvonen: "Olen kiitollinen jokaisesta raittiista päivästä."

Pian 40 vuotta raittiina ollut laulaja Anita Hirvonen tyrmää ennakkoluulon, jonka mukaan muusikot olisivat alkoholisoituneempia kuin muut. Hirvonen vertaa alkoholismia sairautena syöpään ja toteaa, että eihän muusikoilla ole syöpääkään prosentuaalisesti sen enempää kuin muulla väestöllä.

Alkoholi hallitsi 1960-luvulla nuoren iskelmätähden elämää.

− Kittasin kaljaa päivittäin, mutta en koskaan esiintynyt kännissä, krapulassa joskus. Aloin olla huolissani terveydestäni, sekä psyykkisestä, että fyysisestä, Anita Hirvonen kertoo.

Ollessaan 25-vuotias hän päätti lopettaa juomisen. Päätös on pitänyt kohta 40 vuotta. Alkoholismi on läsnä joka päivä, mutta Hirvonen on onnistunut omien sanojensa mukaan koteloimaan sairauden niin, että sen kanssa pystyy elämään. Hän kertoo käyvänsä edelleen säännöllisesti alkoholisteille tarkoitetussa vertaisryhmässä.

− Olen joka päivä kiitollinen, että saan herätä raittiina ja mennä nukkumaan raittiina. Olen ylpeä alkoholistisairaudestani , koska se on kasvattanut minua ihmisenä, nimenomaan raittiina ihmisenä.

"Kukaan ei ole toivoton tapaus"

Hirvonen on itse nähnyt, että kuka tahansa voi raitistua, jos tahtoa riittää. Hän painottaa, että kukaan ei voi lopettaa pakotettuna. Lopettamiseen täytyy olla halu. Hän itse sai voimaa lopettamiseen keskusteltuaan raitistuneen tuttavansa kanssa, josta myöhemmin tuli Hirvosen tukihenkilö.

− Alkoholismi on kuolemanvakava sairaus, joka sairastuttaa koko lähiympäristön.

Hirvonen neuvookin puuttumaan tiukasti perheenjäsenen alkoholinkäyttöön. Alkoholisti saattaa vähätellä ongelmaansa niin kauan kuin hänellä on koti, auto ja työpaikka. Ongelman joutuu ehkä kohtamaan hieman nopeammin, jos puoliso heittää pihalle juomaan.

Hirvonen ei nipota

− Ei minua häiritse sellaisten ihmisten juominen, joille alkoholi sopii. Kun minä juhlin selvin päin, saatan vaikuttaa siltä, että olen porukasta eniten kännissä. Alkoholi teki minusta hiljaisen ja eristäytyneen, Hirvonen kertoo.

Hirvonen puhuu alkoholismistaan avoimesti, koska haluaa auttaa muita. Hän kertoo, että aina silloin tällöin joku alkoholisti saa rohkeutta lopettamiseen luettuaan Hirvosen selviytymisestä kertovan artikkelin.

− Autan muita mielelläni niin paljon kuin voin, mutta kännissä minulta ei kannata tulla apua pyytämään, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja