Androidin turvapalvelu skannaa joka päivä yli 50 miljardia sovellusta – poisti käytöstä kenties haitallisia sovelluksia miljoonasta laitteesta viime vuonna

Google on julkaissut Androidin vuoden 2017 tietoturvaraportin. Google kertoo raportissaan tuttuun tapaan useita tilastoja liittyen Androidin turvallisuuteen ja sen suojatoimintojen kehittymiseen.

Raportin keskiössä on jälleen Google Play Protect -palvelu, joka on käytössä yli 2 miljardissa Android 4.3:lla tai uudemmalla käyttöjärjestelmäversiolla varustetussa laitteessa ja valvoo taustalla laitteen sovellusten turvallisuutta.

Google Play Protect suorittaa päivittäisen skannauksen mahdollisesti haitallisista sovelluksista. Googlen mukaan vuoden 2017 aikana Google Play Protectin ansiosta Android-laitteista poistettiin yhteensä 39 miljoonaa mahdollisesti haitallista sovellusta. Eri laitteita, joista sovelluksia poistettiin käytöstä, kertyi miljoona kappaletta. Play Protect tarkastaa joka päivä yli 50 miljardia asennettua sovellusta.

Lokakuussa 2017 Google lisäsi Play Protectiin myös ilman verkkoyhteyttä toimivan skannauksen. Huomionarvoista on myös koneoppimisen kasvava merkitys: Google kertoo viime vuonna 60,3 prosenttia mahdollisesti haitallisista sovelluksista löydetyn koneoppismallien ansiosta.

Android-laitteiden Google Play -sovelluskaupan turvallisuus on myös yleisesti parantunut. Mahdollisesti haitallisen sovelluksen lataamisen todennäköisyys on laskenut 0,04 prosentista 0,02 prosenttiin, joka Googlen mukaan on pienempi todennäköisyys kuin asteroidin osumisella maapallolle.

Googlen mukaan myös Android-laitteiden tietoturvapäivitysten tilanne on parantunut. Google julkaisee tietoturvakorjauksia Androidille kuukausittain, mutta laitevalmistajien ripeydessä näiden ja muiden päivitysten julkaisussa omille laitteilleen on perinteisesti ollut parannettavaa. Googlen mukaan viime vuonna Android-tietoturvapäivityksiä saaneiden laitteiden määrä kasvoi yli 30 prosentilla. Lisäksi eri Android-laitemalleista löytyi yli 200 sellaista, joista puolessa käytössä olevia laitteita oli asennettu tuore, alle 90 päivää vanha tietoturvapäivitys.

Yleistä Android-laitteiden sisältämien tietojen turvallisuutta parantaa myös lukituksen käytön lisääntyminen Android-laitteissa. Googlen mukaan viime vuonna 85 prosentissa Android-laitteita oli käytössä näyttölukitus, kun ennen sormenjälkilukijoiden tuloa vain alle puolet käytti lukitusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja