Mainos

Analyytikot: Microsoft ei katoa matkapuhelinmarkkinoilta

Microsoft julkisti eilen huhti-kesäkuun osavuosikatsauksensa, jossa se ilmoitti 3,19 miljardin dollarin eli lähes kolmen miljardin euron tappioista.

Viimeisen kolmen kuukauden tuloksesta ei kuitenkaan kannata vielä tehdä vahvoja tulkintoja Microsoftin kannattavuudesta, sillä tämän hetken huono tulos johtui lähinnä kirjanpidollisesta toimenpiteestä.

Tulosta heikensivät erityisesti Nokian puhelinliiketoiminnan alasajo. Yhtiö teki kaksi viikkoa sitten noin 6,9 miljardin euron alaskirjauksen matkapuhelinyksiköstä, joka siirtyi sen omistukseen Nokialta viime vuonna 5,44 miljardin euron hintaan.

"Alaskirjaus on kirjanpidollinen juttu"

Alaskirjaus liittyy yleensä yrityksen aiempaan ostoon, selittää Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén. Esimerkiksi Microsoft on arvioinut Nokian matkapuhelinliiketoiminnan tietyn arvoiseksi, maksanut siitä sen mukaisen kauppasumman, mutta huomannut myöhemmin maksaneensa liikaa.

– Yritys tekee tiettyjä oletuksia ostaessaan jotain omaisuutta, ja jos ne oletukset eivät toteudu, joudutaan tekemään alaskirjauksia. Se on kirjanpidollinen juttu.

Alaskirjauksella yritys siistii tasettaan ja ehkä myös muokkaa yrityksen profiilia. Tässä tapauksessa pienennetään matkapuhelinvalmistuksen osuutta roimasti.

– Nykyinen toimitusjohtaja [Satya Nadella] on myös halunnut lähteä korjaamaan edellisen toimitusjohtajan virheitä, sanoo Vilén.

Jo ensi kvartaalissa, eli kolmen kuukauden tarkastelujaksolla, Microsoftin tulos näyttää luultavasti oikein hyvältä, sillä alaskirjaus tehdään vain kerran.

– Alaskirjaus on yksittäisellä kvartaalilla iso ja tulos menee tappiolle, mutta kun tämä siivotaan pois, on Microsoft yhä äärimmäisen kannattava. He eivät missään nimessä ole pulassa tämän takia, sanoo Vilén.

Microsoft vetäytyy matkapuhelinvalmistuksesta, muttei markkinoilta

Tällä hetkellä Apple hallitsee matkapuhelinmarkkinoita ja imuroi melkein kaikki voitot itselleen. Microsoft on taas hallinnut tietokonemarkkinoita, huomauttaa Vilén.

– Se tukijalka on kuitenkin murentumassa, kun älypuhelimet ja tabletit valtaavat alaa, hän jatkaa.

Microsoft ei kuitenkaan ole päässyt matkapuhelinmarkkinoille, kuten olisi Nokia-kaupoilla toivonut: Windows-käyttöjärjestelmä ei ole levinnyt tehokkaasti PC-, eli tietokonemarkkinoiden ulkopuolelle.

Pohjola Pankin seniorianalyytikko Hannu Rauhala korostaa, että matkapuhelimet tulevat yhä olemaan osa Microsoftin tulevaisuutta, vaikka niiden valmistaminen ei.

– Microsoftin ohjelmia ja palveluita voidaan käyttää matkapuhelimilla, ja se tulee yhä omaa tarjontaansa matkapuhelimille sovittamaan. Mutta ne puhelimet eivät välttämättä tule olemaan Microsoftin valmistamia, vaan muiden tekemiä, sanoo Rauhala.

Kun Microsoftin miljardien alaskirjauksen myötä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan arvo paljastui paljon ostohintaa alemmaksi, voiko Nokia onnitella itseään hyvästä myyntidiilistä?

– Jälkikäteen näin voi kyllä tulkita, toteaa Rauhala.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja