Venäjä: Ukraina tehnyt ohjusiskun siltaan Krimillä – MTV seurasi sotaa

Venäjä väittää: Ukraina iski rypälepommeilla yliopistorakennukseen Donetskissa 1:01
Venäjä väittää Ukrainan iskeneen yliopistorakennukseen Donetskissa. Video näyttää ilmiliekeissä olevan yliopistorakennuksen, sekä Alexei Kostrubitskyn lausunnon tilanteesta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 6. elokuuta 2023.

21.01: BBC: Venäläiset metsästävät nyt halpoja asuntoja tuhotusta ja vallatusta Mariupolista

Ukrainalainen Mariupolin kaupunki tuhoutui vuosi sitten suurilta osin Venäjän hyökkäyksessä.

BBC:n mukaan nyt jotkut venäläiset haluavat ostaa halpoja asuntoja vallatusta kaupungista.

Noin 90 prosenttia kaupungin rakennuksista tuhoutui venäläisten pommituksessa. Tuhansia siviilejä menehtyi ja noin 350 000 pakeni kaupungista. BBC:n mukaan nyt kaupunkia venäläistetään. Ukrainankielisiä tienviittoja vaihdetaan venäjänkielisiin ja kaupungin kouluihin on laadittu venäläinen opetussuunnitelma. Jäljellä oleville asukkaille halutaan venäläiset passit.

Murmanskissa asuva ”Vladimir” kertoo BBC:lle löytäneensä asunnon Mariupolista. Hän aikoo muuttaa kaupunkiin perheensä kanssa pian. Hän uskoo, että Mariupolista tulee kaunis kaupunki jälleenrakennuksen myötä.

BBC:n hankkimien satelliittikuvien mukaan Mariupolissa on edelleen näkyvissä laajamittaisi tuhoja. Kuvissa näkyy kuitenkin myös uusia rakennuksia, joita on ilmestynyt vuoden mittaan.

19.22: Hersonin nukkehallinnon johtaja: Kaasutoimitukset poikki tuhansilta

Venäjän mukaan Ukraina on hyökännyt tänään kahta siltaa vastaan Venäjän miehittämällä alueella.

Venäjän nimittämän aluekuvernöörin Sergei Aksjonovin mukaan Ukrainan ohjusisku on osunut Tshonharin siltaan, joka yhdistää eteläisen Ukrainan ja Venäjän itseensä liittämän Krimin niemimaan. Korjaustyöt ovat meneillään, Aksjonov sanoo viestipalvelu Telegramissa.

Siltaa vastaan ukrainalaiset hyökkäsivät myös lähellä Henitsheskin kaupunkia Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo sanoo yhden siviilin haavoittuneen ja kaasuputken vaurioituneen. Kaasun toimitus on Saldon mukaan poikki noin 20 000 asukkaalta.

18.21: Venäjä: Ukraina tehnyt ohjusiskun siltaan Krimillä

Ukraina on tehnyt ohjusiskun Krimiin vievälle Tšonharin sillalle, väittää venäläinen uutistoimisto Ria Novosti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Silta vaurioitui iskussa. Ukraina iski viimeksi siltaan kesäkuussa.

Siltaan kohdistuneet iskut vaikeuttavat pääsyä Krimin niemimaalle.

(Reuters)

17.48:Venäjä häiritsee Ukrainan ohjusten GPS-koordinaatteja ja tekee niistä käyttökelvottomia

Venäjä häiritsee Ukrainan käyttämien ohjuksien GPS-koordinaatteja ja tekee niistä käyttökelvottomia, väittää yhdysvaltalaismedia Insider. Häirinnän kohteeksi joutuneet ohjukset ovat Insiderin mukaan yhdysvaltalaisia.

– Tämä on teknologioiden sota, Ukrainan yleisesikunnan elektronisen ja kybersodankäynnin osaston päällikkö Ivan Pavlenko kuvailee Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Lähes kaikki modernit aseet hyödyntävät radioaaltoja, mikroaaltoja, infrapunaa tai muita taajuuksia vastaanottaakseen tietoa. Tämän takia aseet ovat alttiita elektroniselle sodankäynnille.

Venäjä on kehittänyt useita erilaisia elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, joilla se voi häiritä vihollisiaan. Tällaisia ovat esimerkiksi ilma- ja puolustustutkien häiritsemiseen kohdistuva Krasukha-4 -järjestelmä, satelliittisignaaleja häiritsevä Zhitel-järjestelmä ja matkapuhelin- ja radioliikennettä häiritsevä Layer-3 -järjestelmä.

(Insider, BBC)

Lue lisää täältä.

13.52: Venäjän apulaisulkoministeri: Venäjällä sotilaalliset ja tekniset kyvyt eliminoida turvallisuusuhat Mustallamerellä

Venäjällä on sotilaalliset ja tekniset kyvyt eliminoida turvallisuusuhat Mustallamerellä, siteerasi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkovia sunnuntaina.

Ryabkovin kommentti tuli päiviä sen jälkeen, kun ukrainalaiset meridronet olivat iskeneet venäläiseen sotalaivaan lähellä Venäjän Novorossijskin satamaa sekä venäläiseen tankkeriin Krimin lähellä.

(Reuters)

12.13: Venäläispormestari: Moskovaa lähestynyt vihollisdrone tuhottiin 

Venäjän ilmapuolustus on tuhonnut Moskovaa lähestyneen vihollisdronen sunnuntaina, kertoi kaupungin pormestari Sergei Sobjanin Telegram-viestipalvelussa Reutersin mukaan. 

Sobjanin väittää dronen lähestyneen Moskovaa noin kello 11 sunnuntaina paikallista aikaa. 

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi aiemmin tänään Moskovan Vnukovon kansainvälisen lentokentän keskeyttäneen lennot vedoten sen vaikutusvallan ulkopuolisiin syihin. 

(Reuters) 

10.40: Zelenskyi: Ukrainaan luvassa korruptionvastainen institutionaalinen "puhdistus"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi Reutersin mukaan lauantaina uuden kierroksen institutionaalista "puhdistusta". Zelenskyi yrittää tiettävästi tehdä vaikutuksen läntisiin liittolaisiinsa osoittamalla, että Kiovan hallinto on siirtynyt eteenpäin syvään juurtuneesta korruptoituneisuudesta.

Zelenskyi ei ole avannut suunnitelmiensa yksityiskohtia tai sitä, mihin ne tarkalleen kohdistuvat.

Hiljattain Zelenskyi ilmaisi närkästyksensä Ukrainan armeijan rekrytointikeskuksissa paljastuneesta korruptiosta. Korruption kitkeminen on Zelenskyille tärkeää maan tavoitellessa Nato- ja EU- jäsenyyksiä.

(Reuters)

10.04: Venäläiskuvernööri: Venäjän ilmapuolustus tuhosi kaksi dronea Brjanskin alueella

Venäjän ilmapuolustus on tuhonnut kaksi dronea Brjanskin alueella, kertoi maan länsirajalla sijaitsevan alueen kuvernööri Alexander Bogomaz Reutersin mukaan sunnuntaina. 

Vahinkoja tai loukkaantumisia ei ilmeisesti tapahtunut. 

Ei ole selvää, kuka dronet oli lähettänyt alueelle. Ukraina ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa, eikä sen tapana yleensä ole ollut ottaa julkisesti vastuuta Venäjän sisällä tai Venäjän hallinnoimilla alueilla tapahtuneista hyökkäyksistä.

(Reuters)

9.20: Ukraina: Venäjä iski yöllä Ukrainaan 70 ilmahyökkäysaseella

Kiovan ilmavoimat kertoi Reutersin mukaan sunnuntaina, että Venäjä toteutti lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä useampien iskujen sarjan Ukrainaan käyttäen 70 ilmahyökkäysasetta, mukaan lukien risteily- ja hypersoonisia ohjuksia ja iranilaisvalmisteisia droneja.

Ilmavoimat väitti Telegramissa torjuneensa 30–40 risteilyohjusta ja kaikki 27 Shahed-dronea. 

Tarkempaa tietoa Venäjän laukaisemista kolmesta hypersoonisesta Kinzhal-ohjuksesta ei annettu. Ei ole myöskään selvää, millaisia vahinkoja yöllisestä iskusta aiheutui tai mitä tapahtui kymmenelle risteilyohjukselle, jotka ammuttiin alas. 

Reuters ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan tietoja.

Venäjä ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa.

Ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat kertoi Ukrainan kansalliselle televisioyhtiölle, että yksi yön pääkohteista oli Hmelnytskyin alue, jossa sijaitsee muun muassa Starokostiantynivin sotilaslentokenttä.

(Reuters)

8.10: Venäjä väittää: Ukraina iski rypälepommeilla yliopistorakennukseen Donetskissa

Itä-Ukrainassa Donetskissa sijaitseva yliopistorakennus oli liekeissä lauantai-iltana 5. elokuuta. Venäjän nimittämän kaupunginpormestari Alexei Kulemzinin mukaan talo syttyi Ukrainan kranaatti-iskusta.

Venäjän tukeman Donetsk People's Republicin hätätilaministeri Alexei Kostrubitsky kertoi paikalla olevalle medialle tulipalon johtuvan rypälepommi-iskusta.

Reuters ei voinut itsenäisesti vahvistaa tietoja.

7.55: Analyytikot: Kiinan osallistuminen Saudi-Arabian kokoukseen positiivinen signaali

Kiinan päätös osallistua tänä viikonloppuna Saudi-Arabiassa käytäviin keskusteluihin, joiden tavoitteena on löytää keinoja Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseen Ukrainassa, antaa analyytikoiden mukaan positiivisen signaalin, mutta ei merkitse U-käännöstä maan tuessa Moskovalle. 

Kiina kieltäytyi kesäkuussa osallistumasta vastaaviin keskusteluihin Nato-maihin kuuluvassa Tanskassa. Se luultavasti kokee Saudi-Arabian itselleen sopivammaksi paikaksi keskustella aiheesta, vaikka Venäjä ei olekaan paikalla ja Ukraina puskee eteenpäin omaa suunnitelmaansa.

Kiina on kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjää sen aloittamasta hyökkäyssodasta ja säilyttänyt maahan läheiset talous- ja diplomaattisuhteet. Se on myös syyttänyt länsimaita Yhdysvallat etunenässä siitä, että ne yrittäisivät pitkittää konfliktia tarjoamalla Ukrainalle aseita ja tukea. 

Kiina on tarjonnut tilanteen ratkaisemiseksi omaa rauhansuunnitelmaansa, mutta konfliktin yhä jatkuessa ilmaissut olevansa avoin muidenkin ei-länsimaiden rauhanaloitteisiin. 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on ukrainalaismedioiden mukaan kutsunut Kiinan Euraasian suhteiden erityisedustajan Li Huin osallistumista Saudi-Arabian kokoukseen "merkittäväksi läpimurroksi".

(Reuters)

Lauantaina 5.8.

23.54:Zelenskyi: Venäjä iski verensiirtokeskukseen, tietoja kuolleista ja haavoittuneista

Venäjä on tehnyt iskun verensiirtokeskukseen Kupjanskin kaupungissa Harkovan alueella, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi X:ssä. Tietoja on hänen mukaansa tullut kuolleista ja haavoittuneista.

Zelenskyin mukaan pelastajat ovat paikalla sammuttamassa paloa.

Kupjansk sijaitsee lähellä Venäjän rajaa.

Hieman aiemmin Zelenskyi kertoi iltapuheessaan, että Venäjä oli tehnyt ohjusiskun ukrainalaisen ilmailualan yrityksen Motor Sitshin rakennukseen Zaporizhzhjan kaupungissa Ukrainan kaakkoisosassa.

Venäjän iskut ovat tulleet sen jälkeen, kun Ukraina oli tehnyt myöhään perjantai-iltana drooni-iskun venäläistä säiliöalusta vastaan lähellä Krimin niemimaata Kertshinsalmen alueella.

Oikaisu 6.8.2023 klo16.34: Motor Sitshin rakennus ei sijaitse 300 kilometriä Kiovasta lounaaseen vaan Zaporizhzhjan kaupungissa Ukrainan kaakkoisosassa.

22.44:  Zelenskyi: Venäjä tehnyt ohjusiskun Ukrainan puolustusministeriön hallussa olevan ilmailualan yrityksen tiloihin

Venäjä on tehnyt ohjusiskun ukrainalaisen ilmailualan yrityksen Motor Sitshin rakennukseen Zaporizhzhjan kaupungissa Ukrainan kaakkoisosassa, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi iltapuheessaan.

Motor Sitsh valmistaa lentokoneiden ja helikoptereiden moottoreita sekä muita komponentteja. Se lukeutuu strategisiin yrityksiin, jotka Ukrainan puolustusministeriö otti haltuunsa viime marraskuussa.

Iskussa käytettiin Zelenskyin mukaan hypersoonisia Kinzhal-ohjuksia, jotka on suunniteltu väistelemään ilmatorjuntajärjestelmiä. Zelenskyi sanoi, että osa ohjuksista ammuttiin alas.

Motor Sitshin pääkonttori sijaitsee Venäjän osittain hallussa olevalla Zaporizhzhjan alueella Ukrainan kaakkoisosassa.

Oikaisu 6.8.2023 klo16.34: Motor Sitshin rakennus ei sijaitse 300 kilometriä Kiovasta lounaaseen vaan Zaporizhzhjan kaupungissa Ukrainan kaakkoisosassa.

Lue lisää lauantain sotatapahtumistatäältä.

Lue myös:

    Uusimmat