Ampuja osui väärään mieheen – käräjäoikeus tuomitsi 10 vuoden vankeuteen

Mies vetosi oikeudessa hätävarjeluun, mutta Päijät-Hämeen käräjäoikeuden mukaan mies olisi voinut toimia myös toisin.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus langetti miehelle yli kymmenen vuoden vankeustuomion Lahdessa Mariankadulla ampumalla tehdystä taposta. Laukauksen todistaneet kertoivat kuitenkin oikeudessa, ettei kuolonuhri ollut laukauksen varsinainen kohde.

Ampuja vetosi puolestaan hätävarjeluun, koska oli joutunut tuomion mukaan aiemmin itse hyökkäyksen kohteeksi. Oikeus arvioi kuitenkin toisin.

Jutun tuomio julistettiin heinäkuun lopussa, mutta sen kirjalliset perustelut julkistettiin torstaina.

Tappelu rappukäytävässä

Uhrin kuolemaan johtanut tilanne tapahtui maaliskuussa kerrostalossa Mariankadulla Lahden keskustassa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan taposta syytteen saanut mies saapui toisen miehen kanssa hissillä kerrostalon seitsemänteen kerrokseen. Oikeudessa eri osapuolet kertoivat, että rappukäytävässä oli muitakin miehiä. Alkoi tappelu, jossa hissillä saapunut syytetty sai muun muassa kaasusumutteesta kasvoihin.

Syytetty lähti tuomion perusteella pakenemaan portaikkoa alaspäin ja kertoi oikeudessa nähneensä, että häntä seuranneella miehellä oli pesäpallomaila kädessään. Syytetty otti aseen esiin, pysähtyi tasanteella ja ampui, mutta pimeässä rappukäytävässä laukaus osuikin mieheen, jonka kanssa syytetty oli matkannut hississä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus arvioi, ettei tilanne ollut enää hätävarjelua. Oikeuden mukaan mies joutui hyökkäyksen kohteeksi seitsemännessä kerroksessa, mutta alemmalla porrastasanteella hänellä olisi ollut mahdollisuus toimia myös toisin. Oikeuden mukaan ampujan on tullut pitää todennäköisenä, että laukauksen seurauksena on sen alkuperäisen kohteen kuolema, eikä väärä kohde poista ampujan rikosvastuuta.

Käräjäoikeus langetti Olli Aleksi Lehdolle, 35, yhteensä 10 vuotta ja 3 kuukautta vankeutta. Tuomiossa on otettu huomioon hänen aiemmin saamansa jäännösrangaistus. Lehto tuomittiin tapon lisäksi myös vaaran aiheuttamisesta ja ampuma-aserikoksesta. Lehto on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon, eli se ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat