Amnesty: Maailman rikkaimmat maat ovat epäonnistuneet pakolaiskriisin hoidossa

Ihmisoikeusjärjestö Amneysty vaatii rikkaimpia valtioita lisäämään humanitaarisen avun rahoitusta, ottamaan enemmän pakolaisia ja varmistamaan turvalliset ja lailliset maahantulokeinot.

Järjestön mukaan miljoonat ihmiset joutuvat elämään keskellä humanitaarista hätää, koska maailman johtajat ovat epäonnistuneet pakolaiskriisin hoidossa. 

Konfliktit Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ovat nostaneet pakolaisten määrän historialliseen ennätykseen. 

– Maailman vauraimmat valtiot ovat ottaneet vastaan vain noin kymmenesosan 1,15 miljoonasta haavoittuvimmassa asemassa olevasta pakolaisesta. Suurimman vastuun pakolaisista kantavat Lähi-idän, Afrikan ja Aasian köyhemmät maat, joissa elää 86 prosenttia maailman 19,5 miljoonasta pakolaisesta, järjestön tiedotteessa kerrotaan.

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson muistuttaa, että pakolaisilla on kansainvälinen oikeus hakea ja saada suojelua. 

– Toisen maailmansodan jälkeen luotu kansainvälinen pakolaisten suojelumekanismi uhkaa romuttua, mikäli maailman johtajat eivät onnistu suojelemaan ihmisiä, jotka pakenevat sotaa ja vainoa, Johansson sanoo.

Amnestyn mukaan rikkaimmat valtiot eivät myöskään osallistu riittävällä tavalla humanitaarisen avustustyön rahoittamiseen. Lokakuun alkuun mennessä YK oli saanut Syyrian pakolaisten auttamiseksi kasaan 46 prosenttia rahoitustarpeesta, ja Etelä-Sudanin avustussummasta oli kasassa vain 17 prosenttia, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat