AMK-opinnoista hyötyä palkkakehitykseen ja työllistymiseen: "Yksi suomalaisen koulutusjärjestelmän menestystarinoita"

Kumpi vie yhteishaussa, ammatillinen koulutus vai lukio-opinnot? 6:17
Kumpi vie yhteishaussa, lukio vai ammatilliset opinnot?

Akava Worksin tuore selvitys ammattikorkeakoulutuksen vaikutuksesta menestykseen työmarkkinoilla osoittaa, että opinnoista on hyötyä palkkakehityksessä ja työllistymisessä.

– Tutkimus osoittaa, että ammattikorkeakoulututkinnot ovat vaikuttaneet myönteisesti menestymiseen työmarkkinoilla, sanoo professori Petri Böckerman.

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet ovat hyötyneet opinnoistaan korkeamman ansiotason ja myös paremman työllisyyden kautta. Tämä pitää paikkansa myös silloin, kun opinnot on suoritettu vanhemmalla iällä.

Osaamisen merkitys korostuu työelämän muutoksissa. Viime vuosikymmenen aikana korkeakoulutusta vaativat työpaikat ovat lisääntyneet samalla kun vähäisempää koulutusta vaativien tehtävien määrä on vähentynyt.

Tilastokeskuksen mukaan korkeakoulutettujen työllisyysaste oli 84,5 prosenttia vuonna 2017, kun perusasteen varassa olevilla se oli 41,3 prosenttia.

– Ammattikorkeakoulutus on yksi suomalaisen koulutusjärjestelmän menestystarinoita. Tradenomeista noin 75 prosenttia työskentelee asiantuntija- ja johtotehtävissä, mikä vastaa amk-koulutuksen tavoitteisiin. Tutkimuksemme osoittavat jäsentemme palkkakehityksen olevan merkittävästi korkeampaa kuin yleisen palkankorotuslinjan, Tradenomiliiton puheenjohtaja Veli-Matti Peltola sanoo.

erityisasiantuntija Katri Manninen Insinööriliitosta toteaa selvityksen osoittavan, että työelämälähtöisellä korkeakoulututkinnolla on kysyntää yhteiskunnassamme. Hänestä AMK-tutkintojen tunnettuutta pitää pyrkiä yhä lisäämään, jotta yritykset tunnistavat tutkinnosta saatavan osaamisen.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professorit Petri Böckerman ja Mika Haapanen tekivät selvityksen Akava Worksin toimeksiannosta. Menestymistä työmarkkinoilla arvioitiin sekä valmistumisen jälkeisellä työllisyydellä että ansiotasolla

Lue myös:

    Uusimmat