Amerikkalaiset antavat Ukrainalle nyt näitä järeitä tykkejä – M777-haupitsista toivotaan ratkaisevaa asetta Venäjää vastaan

Ukraina on saanut kunnolla käyttöön ehkä vaarallisimman aseen, jonka länsimaat sille ovat tähän mennessä tarjonneet.

Ase on amerikkalainen M777-haupitsi. Sen luetellaan ampuvan pidemmälle, liikkuvan nopeammin ja maastoutuvan helpommin kuin muut vastaavat aseet. Sen toivotaan olevan ylivertainen ase Venäjää vastaan ainakin jollakin rintamilla.

New York Times kuvailee jutussaan M777-haupitsin olevan tappavin ase, mitä länsi Ukrainalle on tähän mennessä tarjonnut. Lehti kävi rintamalinjoilla tutustumassa aseen käyttöön ukrainalaisten käsissä.

Jutussa todetaan, että haupitsin toivotaan tarjoavan kriittisen eron taistelussa Venäjää vastaan.

"Vie meitä lähemmäs voittoa"

Ukrainalaisvoimat kertovat lehdelle, että toukokuun alun jälkeen M777-haupitseilla on ammuttu jo lukemattomia kertoja, tuhoten venäläisten panssariajoneuvoja ja tappaen sotilaita.

– Tämä ase vie meidät lähemmäs voittoa, Ukrainan asevoimien 55. tykistöprikaatin eversti Roman Kachur sanoo lehden haastattelussa.

Hän korostaa jokaisen modernin ja tarkan aseen vievän Ukrainan joukkoja kohti tavoitettaan.

Joukkojen tavoitteena on tuhota tärkeitä sotilaskohteista, kuten asevarastoja ja komentopaikkoja.

Lehden haastattelemat asiantuntijat eivät ole yhtä varmoja haupitsien tuomasta etulyöntiasemasta, sillä Venäjän tykistö on suuri. M777-haupitsien teho nähdään vasta silloin, kun ukrainalaisjoukot on saatu koulutettua käyttämään 90 niille luovutettavaa asetta.

Sen kerrotaan ampuvan 155-millisellä putkellaan lähes viisi kilometriä kauemmaksi kuin Venäjän armeijan käyttämä Msta-S-haupitsi. Ero pitenee noin 16 kilometriin, jos niillä käytetään GPS-ohjattuja tarkkuusammuksia.

Pitkän kantaman lisäksi on tärkeää, että aseen saa nopeasti liikutettua ja kätkettyä, jotta se ei vastaavasti joudu jatkuvassa kissa-hiiri-leikissä vihollisen kohteeksi.

Useiden armeijojen valinta

M777 on vuonna 2005 esitelty, alun perin brittiläinen haupitsi, jonka pääasiallinen käyttäjä on Yhdysvallat. BAE Systemsin valmistama haupitsi kehitettiin Yhdysvaltain tarpeisiin. Sittemmin sitä on hankittu esimerkiksi Kanadan, Australian ja Intian joukoille. Niitä on käytetty esimerkiksi Afganistanissa.

Yhdysvaltain lisäksi M777-haupitseja ovat lahjoittaneet Ukrainalle Kanada ja Australia, jotka ovat antaneet niitä yhteensä kymmenen.

Myös muut Ukrainaa tukevat maat ovat luvanneet maalle erilaisia haupitseja auttamaan taistelussa.

Lue myös:

    Uusimmat