Amerikkalaisen urheilun suurin ottelu pelataan ensi yönä uhkapelimekassa – vedonlyöntiluvut huimaavat päätä

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan loppuottelu Super Bowl on amerikkalaisen urheiluvuoden suurin ja seuratuin juhla. Ensi yönä pelattava ottelu järjestetään Las Vegasissa.

Ja pelatuin: arvioiden mukaan sunnuntaina paikallista aikaa pelattavaan Kansas City Chiefsin ja San Francisco 49ersin väliseen otteluun lyödään vetoa 23,1 miljardin dollarin edestä. Vetoa suunnittelee lyövänsä noin 68 miljoonaa amerikkalaista eli joka neljäs aikuinen. Kasvua viimevuotiseen ennätykseen arvioidaan tulevan 35 prosenttia.

Luvut ovat huimia. Ei ole ihme, että ottelu tuo oman tuskansa uhkapeliriippuvuudesta eroon pyrkiville. Lou Remillard kuvailee USA Todaylle, kuinka Super Bowl oli hänelle yksi vuoden suosikkipäivistä. Remillard, 48, kertoo myös, että pakonomainen pelaaminen johti avioeroon, velkoihin ja yleiseen tuhoon.

– (Super Bowl) on rankkaa aikaa. Näinä aikoina vuodessa keskityn entistä enemmän tapaamisiin (terapiaryhmissä) ja siihen, että kerron tätä tarinaani, Remillard toteaa.

– Kaikki otteluun liittyvä etukäteishype, vedonlyönnin liittyminen otteluun ja kaikki ne mainokset tietävät sitä, että riippuvuudesta toipuvilla on vaikeaa paeta houkutusta, uhkapelaamista tutkiva Joshua Grubbs vahvistaa USA Todaylle.

Kuten tutkija toteaa, uhkapelaaminen liittyy otteluun. Ja NFL saa siitä osansa: Washington Post kertoi viime vuonna, että liiga saa 132 miljoonaa dollaria vuodessa vedonlyöntiin liittyviltä sponsoreilta.

NFL toki jakaa rahaa myös uhkapelihaittojen vastaiseen työhön. Ongelmapelaamisen vaikutuksia minimoimaan pyrkivän NCPG-järjestön johtajan Keith Whyten mukaan ongelmapelaamisen "sosiaaliset kulut" ovat seitsemän miljardia dollaria vuodessa.

NCPG sai NFL:ltä kolmen vuoden tukena kaikkiaan 6,2 miljoonaa taalaa. Summa on Whyten mukaan suurin järjestölle annettu lahjoitus.

– Ongelmapelaamisen vastainen työ on aina ollut aliresursoitua. Se, että tuo 6,2 miljoonaa on kaikkien aikojen suurin summa, on surullista. Mutta toki olemme kiitollisia siitä, Whyte sanoi USA Todaylle.

Noin prosentilla ongelma

Yhdysvaltain väestöstä noin yhdellä prosentilla uhkapelaaminen on ongelmallisissa mitoissa, kertoo Yalen yliopiston tutkimus USA Todayn mukaan. Psykiatrian professori Timothy Fongin mukaan lukemaa synkistää se, että se on kasvussa.

– Vaikka uhkapelaamista on joka puolella, se ei merkitse sitä, että riippuvuus iskisi kaikkiin. Tiedämme, että suurimmalle osalle ihmisistä jotka ottavat osaa mihin tahansa uhkapelaamiseen, ei kehity vakavaa ongelmaa, Fong sanoo USA Todaylle.

– Näemme kuitenkin pientä kasvua vuosi vuodelta tuossa lukemassa. Ja se on ongelmallista.

Super Bowl -yön lähetykset 11.-12.2. ovat katsottavissa MTV3- ja MTV Urheilu 1 -kanavilta sekä suoratoistopalvelusta MTV Katsomo+ Urheilu -tilauksella. 

Super Bowl -yön lähetykset
23.30 NFL: Super Bowl -studio
00.00 NFL: Konferenssifinaalit -kooste
00.30 NFL: Super Bowl -studio
01.30 NFL: Super Bowl LVIII
05.25 NFL: Super Bowl - studio

Lue myös:

    Uusimmat