Alppien laskettelukeskukset sinnittelevät auki omikronpaineessa – näitä asioita turisteilta nyt edellytetään rinteisiin pääsemiseksi

Alppien laskettelukeskukset pitävät ovensa auki omikronmuunnoksen jyllätessä – MTV:n kirjeenvaihtajan suora raportti Itävallasta 6:39
Alppien laskettelukeskukset pitävät ovensa auki omikronmuunnoksen jyllätessä – MTV:n kirjeenvaihtajan suora raportti Itävallasta

Alppien laskettelukeskuksilla on edessään jo kolmas huono talvi. Rinteet on kuitenkin taas avattu uudesta koronavyörystä huolimatta. Laskettelemaan pääsee vain tiukkoja rajoituksia noudattamalla.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Alpeilla lasketellaan, vaikka omikron jyllää eri puolilla Eurooppaa.

Ihan kevein perustein rinteisiin ei kuitenkaan pääse: Laskettelijoilta vaaditaan rokotusten lisäksi myös tuore negatiivinen PCR-testi. Lisäksi heillä pitää olla kasvomaskit kasvoilla hiihtohisseissä.

Alpeilla laskettelevat nyt paikalliset

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että suurin osa laskijoista Alppien keskuksissa on tällä hetkellä paikallisia.

– Esimerkiksi Itävallassa kausi on käynnistynyt tänä vuonna kohtuullisen hyvin, mutta pitkälti paikallisten laskettelijoiden voimin. Jonkin verran on toki saksalaisia, koska ollaan tässä aivan raja-alueella ja saksalaiset voivat tulla tänne päivän aikana käymään, Piuhola kertoo Obertauernin laskettelukeskuksesta.

Tilanne on sama myös Saksassa, Sveitsissä, Italiassa ja Ranskassa. 

– Pitkälti kaikkialla lasketaan paikallisten voimin, koska jossain määrin rinteisiin tulo on rajoitusten takia hankalaa, mutta ei mahdotonta. 

– Italia on ainoa maa, jonne pääsee pelkällä testillä. Italiassa rokotukset vaaditaan 10. ensi kuuta alkaen, mutta useammassa laskettelukeskuksessa myös rokotetaan laskettelijoita. Eli kun otat rokotuksen, pääset rinteeseen.

Rinteissä on Piuholan mukaan hyvin väljää.

– Vaikka uudenvuoden aatto on alkukaudesta normaalisti yksi vilkkaimpia ja tärkeimpiä päiviä laskettelukeskuksille – kuten ylipäätään joulun jälkeiset päivät, uudenvuoden ympäristö ja viikonloput – täällä on nyt rinteissä hyvin tilaa. 

Kahviloissakin vaaditaan koronapassia

Itävallassa koronapassi tarkastetaan Piuholan mukaan laskettelukeskuksen lippuluukulla. PCR-testi kontrolloidaan rajalla. 

Vaatimukset ovat kahviloissa ja ravintoloissa samat kuin rinteissä. Siellä pitää pystyä todistamaan myös henkilöllisyys.

– Äsken kävin tosin vain erään kahvilan ulkoilmaterassilla, siellä ei kysytty mitään. 

Iltaelämä on hiljentynyt lähes tyystin.

– After ski on ollut käytännössä kaksi vuotta Alppien laskettelurinteissä seis. Sen jälkeen, kun koronavirus lähti Itävallan Ischglistä laskettelijoiden keskuudessa pahasti leviämään, after ski -elämä on ollut lamaannuksissa.

– Tänäkin uudenvuoden iltana ihmiset voivat lähinnä omissa seurueissaan nauttia ruokaa ja juomia ravintoiloissa tiettyyn kellonaikaan saakka, mutta kaikki tämä on rajoitettua. Siinä mielessä ajat ovat aika kovat Alppialueella laskettelukeskuksissa sekä hotellien pitäjillä että ravintoloitsijoilla.

Piuhola kertoo, että Itävallassa normaalisti 80 prosenttia kaikista laskettelijoista on saksalaisia. 

– Nyt kun saksalaisten on tänne vaikea tulla ylimääräisen PCR- testivaatimuksen takia, hotellit ovat pitkälti tyhjiä. Kahviloita ja ravintoloita on jonkin verran suljettu.  Myös useita hotelleja on joutunut lopettamaan, vaikka valtio tukeekin yrittäjiä jonkin verran.

Jos omikron leviää edelleen ja yhä laajemmin, laskettelurinteet saattavat Piuholan mukaan sulkeutua Alpeilla jo lähiviikkoina.

Lue myös:

    Uusimmat