Ranskan koronatoimet ovat maan matkailualalle isku vasten kasvoja lomasesongin kynnyksellä – Alpeilla asuva Sari: "Elämme löysässä hirressä"

8:29
Katso video: Yhteiskunta aukeaa rokotetuille, ilmaiset koronatestit lopetetaan – näin uudet koronatoimet jakavat Ranskaa

Kansalaiset halki Ranskan lähtivät kaduille osoittamaan mieltään keskiviikkona maan uusia koronarajoituksia vastaan.

Tiukat koronatoimet aiotaan ottaa käyttöön hyvin lyhyellä varoitusajalla, elokuun alussa. Tieto uusista rajoituksista saapui aivan ranskalaisten lomasesongin kynnyksellä.

Sari Kupari työskentelee matkailualan yrittäjänä Ranskan Alpeilla, Chamonixissa. Hän kertoo ilmapiirin Ranskassa olevan tällä hetkellä hämmentynyt.

– Toimet ovat jo lähtökohtaisesti olleet aika rajut täällä ja tämä iskee tietysti tähän kuumimpaan lomakauteen. Monen lomasuunnitelmat muuttuvat tämän takia, Kupari sanoo.

Mielenosoittajat jalkautuivat kaupunkien kaduille keskiviikkona Ranskan kansallispäivänä. Poliisi hajotti mielenosoituksia kyynelkaasulla.

– Kokoontumiset järjestettiin suurimpiin kaupunkeihin ja kyllä siellä näyttäisi olevan kansa suurin joukoin liikkeellä. Itse asun aika pienessä kylässä Alpeilla, joten tämä ei näy niinkään täällä.

Raju paluu epävarmuuteen

Maanantaina julkistettujen koronatoimien myötä esimerkiksi koronavirusrokotteen ottaminen olisi jatkossa pakollista terveydenhoitohenkilökunnalle.

Lisäksi maassa on tarkoitus ottaa käyttöön monissa yleisissä tiloissa vaadittava rokoteterveyspassi.

Rokottamattomilta ihmisiltä vaadittaisiin jatkossa esimerkiksi todiste negatiivisesta koronatestistä ennen kuin he voisivat päästä sisään ravintolaan, ostoskeskuksiin tai pitkän matkan juniin.

Johns Hopkinsin yliopiston tietojen mukaan ranskalaisista 38,54 prosenttia on saanut täyden rokotessarjan.

Uudet rajoitukset ovat Kuparin mielestä melko rajuja.

– Tämä iskee tietysti eniten meihin, jotka ovat tästä jo eniten kärsineet elikkä ravintola-alaan ja tapahtumiin sekä matkailualaan, koska rajoitukset tulivat näin lyhyellä varoitusajalla.

Siirtymä tiukempiin rajoituksiin tuli puskista senkin takia, että alkukesästä näytti vielä siltä, että yhteiskunta avautuu.

– [Emmanuel] Macron toivotti kaikki maailman turistit tervetulleeksi ja ilmoitti, että heille tarjotaan koronatesti ilmaiseksi. Sitten taas yhtäkkiä aloitettiin rajoitustoimet. Tämä luo epävarmuuden ja emme pysty suunnittelemaan mitään. Menemme päivä kerrallaan ja elämme löysässä hirressä.

Delta-variantti leviää maassa ja tartuntoja on päivittäin tuhansia. Kuparin mukaan sairaaloissa on kuitenkin tilaa ja tehohoitopaikkojakin on vapaana. Tilanne ei siis siinänsä ole kriittinen hänen mielestään.

– Tottakai ymmärrän, että jollain toimilla tätä pitää rajoittaa, mutta silti rajoitukset tuntuvat aika kohtuuttomilta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja