Aloitetaanko Estonian hylylle uudet sukellukset? Suomi, Ruotsi ja Viro tiedottavat tänään

Näin Estonialta selvinneet kuvailevat kauhujen yötä – laiva kallistui rajusti keskellä yötä:"Vaistoni käski minun syöksyä ulos pelkissä boksereissa" 1:38
Estonia-onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli ruotsalaisia ja virolaisia.

Ruotsin, Viron ja Suomen onnettomuustutkintaviranomaiset aikovat ilmoittaa tänään iltapäivällä mahdollisista uusista sukelluksista Estonian hylylle, uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Suomen onnettomuustutkintakeskuksen Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoi tänä aamuna, että tiedotteet ovat tulossa ulos kolmessa maassa yhtä aikaa eli kello 15.00. Hänen mukaansa näin on sovittu Viron ja Ruotsin kanssa. Tiedotteiden tarkempaa sisältöä hän ei suostu tässä vaiheessa avaamaan. 

Estonia nousi suuresti otsikoihin uudestaan Discoveryn dokumenttisarjan myötä. Sarja sisälsi uutta kuvamateriaalia Estoniasta, jossa näkyi muun muassa iso reikä autolautan kyljessä. Oliko reiällä osuutta laivan uppoamiseen ja miksi siitä ei ole kerrottu aiemmin?

Monet omaiset ovat vaatineet onnettomuustutkinnan avaamista uudelleen ja uhrien nostamista merenpohjasta. 

Ruotsalainen Estonian uhrien ja omaisten säätiö SEA haluaa tietää, miksi vainajia ei nostettu laivasta heti onnettomuuden jälkeen, vaikka uudessa Estonia-dokumentissa sukeltajat kertovat että se oli ollut mahdollista. Monille perheille vainajan nostaminen hylystä ja hautaaminen olisi henkisesti suuri helpotus.

Tällä hetkellä vuonna 1994 uponnutta Estonian hylkyä suojaa hautarauhan lisäksi erillinen sopimus, joka kieltää hylylle sukeltamisen. Viime lokakuussa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ehti kertaalleen todeta, ettei hautarauhalakia tulla muuttamaan. Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg korjasi kuitenkin hallituksen kantaa myöhemmin toteamalla, että hautarauhan purku on mahdollista, jos sekä Suomi että Viro ovat purkamisen takana.

Lue myös:

    Uusimmat