Mainos

Allerginen omalle lapselleen: Raskaus aiheutti naiselle kamalia oireita

Australialaisäiti kertoo tuskallisesta oireesta, joka piinasi häntä ensimmäisen raskauden aikana. 

Kun 29-vuotias Summer Bostock odotti ensimmäistä lastaan Izaiahia vuonna 2011, naisen kehoon levisi vakava ihottuma, joka vaikeutti hänen elämäänsä huomattavasti koko loppuraskauden ajan.

Lopulta naisen todettiin kärsivän monimuotoisesta raskausihottumasta (PEP), joka teki hänen ihostaan erittäin ärtyneen ja punaisen. 

– Lääkärit sanoivat, että olen periaatteessa allerginen omalle vauvalleni, Bostock kertoo.

Paheneva kutina sai voimaan pahoin

Oireet alkoivat raskausviikolla 30. Eräänä aamuna herättyään Bostock luuli vatsaansa ilmestyneen raskausarpia, mutta pian punaiset ja kutiavat jäljet levisivät koko kehoon aina jalkoja ja selkää myöten.

Odottava äiti kävi näyttämässä oireita lääkärille, joka ei voinut tehdä muuta kuin määrätä ihottumaan kortisonia. Muuta hoitokeinoa raskausihottumaan ei ollut saatavilla. Voide ei kuitenkaan auttanut, vaan kutina paheni entisestään raskauden edetessä. 

– Se oli todella, todella kutiavaa ja tuskallista. En voinut käydä edes suihkussa, sillä iholle päätyvä vesikin oli liikaa. Kutina oli niin intensiivistä, että voin pahoin, enkä pystynyt nukkumaan öisin, Bostock kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Seitsemän viikkoa oireiden alkamisen jälkeen nainen joutui sairaalaan, ja poika syntyi muutama päivä myöhemmin hätäsektiolla. Pian pojan syntymän jälkeen oireet katosivat yhtä nopeasti kuin ne olivat tulleetkin. Seuraavana päivänä ihottumaa ei enää edes huomannut.

– Henkilökunta oli ympärilläni aivan, kuin he eivät olisi koskaan nähneet mitään pahempaa. He seurasivat vointiani, mutta olivat myös kiinnostuneita, äiti kertoo synnytyksestä. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tämä erikoinen oire jäi kuitenkin vain yhteen kertaan, sillä vaikka perheessä on nykyisin yhteensä kolme lasta, äiti kärsi ihottumasta ainoastaan esikoisensa kohdalla. Tästä äiti kertoo olevansa enemmän kuin iloinen.

Monimuotoinen raskausihottuma ilmestyy yleensä ensimmäisen raskauden aikana raskauden viimeisellä kolmannekselle. Siitä kärsii noin 0,5 prosenttia odottavista äideistä. Sen, mikä ihottuman aiheuttaa, ei tarkkaan tiedetä.

Yale-New Havenin lääkärin Jane Minkin mukaan ihottuma on joissain tapauksissa niin voimakasta, että synnytys päätetään käynnistää ennen laskettua aikaa äidin hyvinvoinnin vuoksi. Oireet häviävät yleensä muutamassa viikossa synnytyksen jälkeen.

***

2:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.