Alla outo auto? Ota nämä asiat haltuun, niin vältyt kiusallisilta tilanteilta

Saitko allesi uuden tai itsellesi vieraan auton? Älä lähde suinpäin liikenteeseen. 

Vieraan auton kanssa on syytä tehdä muutama tarkistus ja toimenpide ennen kuin lähdet liikenteeseen, jotta huomiosi ei keskity ajon aikana vääriin asioihin. Automyyjä Kari Erola Lahden Delta Bavariasta jakoi vinkkinsä MTV Autoille.

1. Ajoasento

Aloita säätämällä penkki, ratti ja peili oikeille kohdilleen. Säädöt liittyvät olennaisesti ajoturvallisuuteen, joten niistä kannattaa huolehtia aina ennen kuin lähdet ajamaan. 

2. Valot

Selvitä, onko autossa valoautomatiikka.

Suurimmassa osassa autoja pitkät valot saa päälle vasemmanpuoleisesta viiksestä. Joissain malleissa viikseä työnnetään eteenpäin ja joissain rattiin päin.

MUISTA!

Jos olet lähdössä pidemmälle ajolle ja aiot kuunnella radiota, katso jo etukäteen, mistä saat vaihdettua kanavan ja säädettyä volyymia.

2. Pyyhkimet

Tarkista myös, miten pyyhkimet toimivat. Joissain malleissa pyyhkimet saa päälle työntämällä oikeanpuoleista viikseä ylös- tai alaspäin, joissain malleissa viikseä pyöritetään. 

Joskus esimerkiksi vaihdevipu saattaa löytyä ohjauspyörän takaa, jolloin on oltava tarkkana, ettei sekoita sitä pyyhkimien viikseen.

3. Polttoainetankin sijainti

Tankin puolen selvittämiseen on olemassa muutamakin eri kikka, jos asia unohtuu tarkistaa ennen autoon istumista. Joissain autoissa polttoainemittarissa on bensapumpun kuvan kohdalla kolmio tai nuoli, jonka kärki osoittaa siihen suuntaan, kummalla puolella tankki sijaitsee.

MUISTA MYÖS!

Tarkista, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Sillä on taipumus loppua, kun on pimein ja kuraisin aika. 

Jos nuolta ei löydy, ja autossa on sisällä vipu polttoainetankin avaamiseksi, käännä vivusta ennen kuin ajat tankkauspisteelle. Katso peileista, kummalta puolelta luukku aukesi. 

4. Vakionopeudensäädin

Vakionopeudensäädin on varuste, jossa on eniten eroja eri automerkkien välillä. Vakionopeudensäätimelle voi löytyä nappulat ratista. Toisissa autoissa taas ratin takana on viiksi vakionopeudensäätimelle. Viikset puolestaan voivat erota toisistaan hyvinkin paljon. 

Lue myös:

    Uusimmat