Mainos

Alla Nokian renkaat, mitä pitäisi tehdä? – satojen eurojen hinnanalennus mahdollinen

3:19

Nokian Renkaiden testituloshuijaus on suututtanut kuluttajat. Vireillä olevan joukkokanteen avulla voi yrittää saada rahojaan takaisin.

Turre Legal -lakiasiaintoimisto on paraikaa puuhaamassa joukkokannetta Nokian Renkaita vastaan. Nokian Renkaat myönsi viime viikolla manipuloineensa autolehdissä julkaistuja rengastestituloksia vuosia. 

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo Kirsi Alm-Siiran haastattelussa, että Nokian Renkaiden renkaita autossaan käyttäneen tuohtuneen kuluttajan kannattaa vaatia hinnanalennusta yritykseltä.

Lehtisen mukaan Nokian Renkaiden renkaita käyttänyt kuluttaja voi lähteä hakemaan korvauksia yhtiöltä joko yksittäisellä kanteella tai yhdellä isolla joukkokanteella.

Kuitti renkaiden ostosta on syytä olla tallessa.

– Joukkokanteella julkisuuteen tullut lakimies kerää paraikaa eri puolilta Suomea kuluttajia, jotka ovat ostaneet Nokian Renkaiden renkaita. Eilisiltaan oli tullut yhteydenottoja vajaalta sadalta kuluttajalta.

– Eli jos haluaa päästä mukaan joukkokanteeseen, niin lakimieheen yhteys, Lehtinen neuvoo.

Joukkokanteessa vaaditaan Nokian Renkailta jopa 30 prosentin hinnanalennusta.

– Testivoittajarenkaan hankinta on ollut normaalia kalliimpaa, jopa 1 500 euroa. Oikeudessa voitaisiin ajatella korvausvaatimusten perustuvan siihen, että on maksettu liikaa, koska on vilpillä saatu ostamaan kallis rengas, Lehtinen luonnehtii.

"Olemme uuden edessä"

Joukkokanne on eri asia kuin ryhmäkanne, jollaisen voi Suomessa nostaa ainoastaan kuluttaja-asiamies. Joukkokanteella on aiemmin perätty korvauksia muun muassa metsänomistajien kärsimistä menetyksistä puun hintakartellin vuoksi. Sellaiseen voivat liittyä henkilöt, jotka haluavat yhteisvoimin hakea oikeutta samankaltaisissa tapauksissa.

– Joukkokannevirityksiä on ollut, mutta tällaisenaan oikeuteen asti ei ole tainnut edetä yhtään. Olemme uuden asian äärellä, Lehtinen sanoo.

Nokian Renkaiden manipulointia tutkitaan tällä hetkellä Helsingin poliisissa sekä Keskusrikospoliisissa yhdessä Finanssivalvonnan kanssa.

– Parin viikon sisällä selviää, alkaako rikostutkinta vai ei. Mahdollisia nimikkeitä voisi olla arvopaperimarkkinarikos, törkeä petos tai markkinointirikos, Lehtinen kertoo.

Peukaloinnin myöntänyt Nokian Renkaat ilmoitti maanantaina, ettei asiakkaiden vahingonkorvauksille ole perusteita. Yhtiö kertoi  tiedotteessa, että jos kuluttaja on hankkinut renkaat viime vuosina testituloksien perusteella, hän on saanut kaupasta ominaisuuksiltaan testien tasoiset renkaat.

Yhtiön mukaan sen ilmoittamat ja viranomaisten valvomat mittaustulokset tuotteen märkäpidosta, polttoaineen kulutuksesta ja ohiajomelusta ovat aina olleet luotettavia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.