Alkuvuosi ankea asunnonmyyjille: "Tällaisessa tunnelmassa ei hevillä lähde kaupoille"

Asuntokauppa piristymässä 2:35
Uutisoimme huhtikuun alussa asuntokaupan piristymisestä.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat Suomessa tammi–maaliskuussa 5,1 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Suurissa kaupungeissa hinnat laskivat muuta maata enemmän. Hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 5,9 prosenttia, kun muualla maassa pudotus oli 3,6 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat eniten Vantaalla (-8,1 prosenttia) ja Helsingissä (-6,8 prosenttia). Koko pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat yhteensä 6,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Maakuntakeskuksista hinnat nousivat ainoastaan Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla (0,2 prosenttia) ja Rovaniemellä Lapissa (1,2 prosenttia).

Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla hinnat laskivat noin 13 prosenttia, Vaasassa Pohjanmaalla lähes kymmenen prosenttia, Kouvolassa Kymenlaaksossa yhdeksän prosenttia ja Kajaanissa Kainuussa vajaat yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta.

Kiinteistönvälittäjien kautta myytiin vanhoja osakeasuntoja 12 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Ilmassa on ensimmäisiä merkkejä asuntomarkkinoiden vakautumisesta kahden vuoden alamäen jälkeen, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kuitenkin arvioi.

– Kauppamäärät ovat yhä noin neljänneksen tavallista vähäisempiä, joten nousuvaraa riittää ja toisaalta satunnaiset heilahtelut hinnoissa ovat mahdollisia. Asuntomarkkinoita tukee hiljalleen paraneva ostovoima, korkolaskun alkaminen ja patoutuneet asuntotarpeet monella ostajalla, Brotherus jatkaa Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

"Mikään ei vie pois asunnon ostoajatuksia nopeammin kuin..."

Suomen Yrittäjien arviossa ei voi vielä puhua vahvasta ja kestävästä käänteestä nousuun, mutta heidän mukaansa lasku on pysähtynyt. Tilanne pysyy kuitenkin hauraana vielä pitkään, sillä kuluttajien luottamus sijoittaa asuntoihin on kehnolla tolalla.

– Tällaisessa tunnelmassa ei hevillä lähde asuntokaupoille. Toisekseen asunnon oston taloudellinen hyöty suhteessa vuokraamiseen on sulanut, kun vastikkeet ja korkomenot ovat kasvaneet. Kolmantena uhkakuvana on vahvan työmarkkinatilanteen tasaantuminen. Mikään ei vie pois asunnon ostoajatuksia nopeammin kuin tieto yt-neuvotteluissa omalla työpaikalla, Brotherus sanoo.

Uusien osakeasuntojen kauppa nihkeää

Uusissa osakeasunnoissa hinnat nousivat tammi–maaliskuussa 0,2 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin.

Pääkaupunkiseudulla uusien osakeasuntojen hinnat laskivat 5,6 prosenttia. Sen sijaan muualla maassa uusien osakeasuntojen hinnat nousivat 5,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Uusien osakeasuntojen kauppoja tehtiin koko maassa 30 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Lue myös:

    Uusimmat