Alkoholin käyttö töissä voi kertoa laajasta päihdeongelmasta – "Viimeinen linnake, jossa elämänhallintaa yritetään pitää kasassa"

Ministeri Lintilä taas kohun keskellä – tämä alkoholiväitteistä tiedetään 6:52
Video: Ministeri Lintilä taas kohun keskellä – tämä alkoholiväitteistä tiedetään.

Sekä eduskunnan hallintojohtaja että keskustan puoluesihteeri puolustavat Lintilää: "Ei ole ollut humalassa työtehtävissä."

Päihteisiin liittyvät pulmat voivat olla laajoja siinä vaiheessa, jos alkoholin käyttö alkaa näkyä työpaikalla. Näin STT:lle arvioi päihdelääkäri, psykiatrian erikoislääkäri ja Päihdelääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Jonna Levola.

–  Jos ajatellaan perinteistä suomalaista työelämää, ollaan aika työorientoituneita. Se on sellainen viimeinen linnake, jossa elämänhallintaa yritetään pitää kasassa ja näyttää, ettei mitään pulmaa ole.

Levola kommentoi päihteiden käyttöä yleisellä tasolla ottamatta kantaa julkisuudessa esitettyihin väitteisiin elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) alkoholin käytöstä.

Eri mediat ovat uutisoineet nimettömien haastattelujen pohjalta Lintilän alkoholin käytöstä työtehtävissä. Hänen on epäilty vaikuttaneen päihtyneeltä muun muassa illallisella Ruotsissa valtiovierailun aikana.

Levolan mukaan asetelma on vaikea, jos työhön liittyy edustustehtäviä, joiden yhteydessä on tarjolla alkoholia. Selkeää vastausta ei Levolan mukaan ole siihen, mikä on hyväksyttävä määrä alkoholia kussakin tilanteessa.

–  Pohtisin tätä siitä näkökulmasta, mikä on se työrooli, ne odotukset ja tehtävät, mistä ihmisen pitäisi suoriutua.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo STT:lle, että ei ole koskaan havainnut, että Lintilä olisi ollut humalassa tämän hoitaessa työtehtäviä. Hänen mukaansa Lintilän käyttäytymisessä edustustilanteissakaan ei ole ollut mitään poikkeavaa verrattuna muiden puolueiden poliitikkoihin.

Lintilän ja keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon esikunnista sanottiin STT:lle, ettei ministereillä ole asiasta lisää kommentoitavaa.

Hallintojohtaja: Eduskunnan virkakunnalla ei havaintoja

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan aloite mahdollisista jatkotoimista, kuten hoitoon ohjauksesta, tulisi poliittisilta ryhmiltä kuten ministeriryhmältä tai eduskuntaryhmältä, jos jollakin ministereistä epäiltäisiin olevan alkoholiongelma.

Hän korostaa kommentoivansa asiaa yleisellä tasolla. Rauhion mukaan eduskunnan virkakunnalla ei ole mitään havaintoja ministeri Lintilän alkoholin käytöstä.

–  Emme ole havainneet hänen käyttävän tai olevan alkoholin vaikutuksen alaisena, en minä enkä kollegani, hän sanoo STT:lle.

Valtioneuvoston varhaisen tuen toimintamallia voitaisiin tarvittaessa soveltaa ministereihin, vaikka malli koskeekin vain virkamiehiä, arvioi puolestaan apulaisviestintäjohtaja Jyri Rantala valtioneuvoston kansliasta.

Lintilän alkoholin käyttöön kiinnitetty huomiota STT:ssä

STT:n toimittajat ovat viime vuosien aikana kiinnittäneet huomiota Lintilän alkoholin käyttöön, koska tämä on joissain tilanteissa selvästi tuoksahtanut alkoholilta. Toisaalta hän ei ole vaikuttanut yksiselitteisen päihtyneeltä.

Esimerkiksi 15. joulukuuta ministeri vastasi toimittajien kysymyksiin eduskunnassa uudesta sähkötukimallista ja haisi vahvasti alkoholille. Ministerin ulosannissa ei kuitenkaan haastattelutallenteessa ole havaittavissa mitään erikoista.

Mediat ovat viikonlopun aikana uutisoineet siitä, että Lintilän on epäilty olleen tuona päivänä eduskunnassa humalassa. Saarikko on kertonut keskustelleensa kyseisen päivän alkoholin käytöstä Lintilän kanssa. Lintilä on kiistänyt nauttineensa alkoholia työpäivän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat