HS:n tiedot: Lintilä osti ministeriön varoilla toistuvasti vahvaa alkoholia vuosina 2017–2018

Ministeri Lintilä taas kohun keskellä – tämä alkoholiväitteistä tiedetään 6:52
Video: Ministeri Lintilä taas kohun keskellä – tämä alkoholiväitteistä tiedetään.

Nimettömät lähteet kertovat Helsingin Sanomille nähneensä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) humalassa virkatehtävissään. Aiemmin Lintilän alkoholinkäyttöä koskevista huhuista ovat uutisoineet Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

HS kertoo sunnuntaina julkaistussa jutussa toimittajien keskustelleen asiasta yli 30 haastateltavan kanssa eri puolueista ja puolueiden ulkopuolelta.

Osa lähteistä kertoo nähneensä ministerin "jonkinasteisessa humalassa" työtehtävissä, ja osa sanoo, ettei ole nähnyt mitään ongelmia Lintilän alkoholinkäytössä.

HS ei tarkenna, kuinka suuri osa lähteistä pitää ministerin alkoholinkäyttöä ongelmallisena. Kukaan ei HS:n mukaan koe alkoholinkäytön vaikuttaneen esimerkiksi siten, että työtehtäviä olisi jäänyt hoitamatta.

Jutun lähteet kuvailevat tilanteita, joissa Lintilän sanotaan olleen esimerkiksi "hieman maistissa" mutta "ei missään äärikännissä".

Lintilä myöntää HS:lle käyttäneensä pieniä määriä alkoholia työ- ja edustustehtävissä ollessaan mutta sanoo, ettei alkoholi ole vaikuttanut töiden hoitoon.

Vanhanen kutsui ajojahdiksi

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi STT:lle lauantaina eli ennen HS:n jutun julkaisua nostaneensa alkoholinkäytön esiin Lintilän kanssa kahdesti tarkistaakseen huhupuheita. Saarikko sanoi, ettei alkoholinkäyttö ole hänen tietojensa mukaan vaikuttanut Lintilän työn jälkeen ja ettei hän koe muiden kyseenalaistaneen tämän kykyä hoitaa tehtäviään.

Eduskunnan puhemies, keskustan Matti Vanhanen sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, ettei hän ole havainnut alkoholinkäytöllä olleen vaikutusta Lintilän työntekoon. Hän kuvaili tilannetta ajojahdiksi ja muistutti, ettei Suomessa ole kieltolakia.

Osana selvitystään HS kertoo pyytäneensä nähtäväksi elinkeinoministerin alkoholiostot vuoden 2017 alusta. Laskuista käy lehden mukaan ilmi, että vuosina 2017–2018 ministeriön varoilla ostettiin toistuvasti vahvaa alkoholia erittelemättömään edustuskäyttöön. Kuittien selitteissä viitataan muun muassa juomavaraston ja juomakaapin täydentämiseen, mitä muut ministerit eivät HS:n mukaan pidä normaalina.

Lintilä sanoo HS:lle, että juomia on tarjottu muun muassa hallituskumppaneille ja opposition ja yritysten edustajille.

Lue myös:

    Uusimmat