Elintapoihin liittyvistä syövän riskeistä alkoholi on tupakan jälkeen yksi tärkeimmistä. Alkoholi aiheuttaa ainakin suuontelon, nielun, kurkunpään ja ruokatorven sekä maksan ja suoliston syöpiä. Naisilla alkoholinkäyttö lisää riskiä sairastua rintasyöpään.
Alkoholi on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi jo vuonna 1988. Kaikki alkoholijuomat aiheuttavat syöpää, ratkaisevaa on juodun alkoholin määrä. Usein vaikutus on kumulatiivinen, eli mitä enemmän alkoholia juo, sitä suurempi syöpäriski on.
Pään ja kaulan alueen sekä ruoansulatuskanavan syövissä tärkeä tekijä on asetaldehydi. Sitä syntyy etanolin aineenvaihduntatuotteena elimistössä ja se vahingoittaa DNA:ta. Muitakin mekanismeja, joilla alkoholi aiheuttaa syöpää, tunnetaan. Rintasyövän synnyssä keskeistä on ilmeisesti alkoholin lisäämä elimistön estrogeenin ja insuliininkaltaisten kasvutekijöiden määrä.
Maailmanlaajuisesti noin 80 prosenttia pään ja kaulan alueen syövistä johtuu alkoholista, tupakasta ja muiden tupakkatuotteiden käytöstä. Näissä syövissä alkoholi ja tupakka vahvistavat toistensa vaikutusta, jolloin suurin riski on runsaasti tupakoivalla ja runsaasti alkoholia juovalla henkilöllä.
Juuri valmistuneiden vuoden 2012 Syöpärekisterin tilastojen mukaan suuontelon syöpä on yleisin pään ja kaulan alueen syöpä Suomessa, vuonna 2012 siihen sairastui 283 ihmistä. Suusyöpien ilmaantuvuus on kasvanut tasaisesti vuosikymmenten ajan, keskimäärin 2,4 prosenttia vuosittain. Kasvu näyttäisi nyt miehillä tasaantuneen, mutta naisten suusyöpien ilmaantuvuus kasvaa yhä. Suunielun syöpien ilmaantuvuus on noussut erityisen voimakkaasti, varsinkin alle 50-vuotiailla miehillä. Suunielun syövistä suurin osa liittyy ihmisen papilloomavirukseen (HPV), ei niinkään alkoholialtistukseen.
Vuonna 2012 Suomessa todettiin 285 uutta ruokatorven syöpää. Ruokatorven syöpä on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.
Kurkunpäänsyöpiä todetaan Suomessa miehillä noin 100 tapausta vuosittain, naisilla 15. Näiden syöpien ilmaantuvuus on lievästi laskussa molemmilla sukupuolilla.
