Näin bussilakko lamauttaa liikenteen: katso oman paikkakuntasi tilanne

Keskiviikkoyönä kello 3 alkanut lakko vaikuttaa monen suomalaisen kaupungin liikenteeseen.

Pääkaupunkiseudulla vaikutus on todennäköisesti pahin – lakko todennäköisesti pysäyttää suurimman osan Helsingin seudun bussiliikenteestä. 

Kaukoliikenteeseen vaikutus sen sijaan ei ole niin suuri. Lakko koskee samaan konserniin kuuluvia Onnibusia ja Koiviston autoa.

Lakon on tarkoitus päättyä perjantaina 10. maaliskuuta kello kolmen aikaan aamuyöllä.

Nobinan pääluottamusmies: Kuljettajien sairauslomat ovat tapissaan – lakolla haetaan paitsi rahaa myös työhyvinvointia 7:16
Kuljettajien edustajan mukaan bussikuskien sairauslomat ovat tapissaan ja työtaistelulla haetaankin paitsi rahaa myös työhyvinvointia. Katso kommentit videolta!

Paikkakuntien tilanne

Näitä paikkakuntia lakko koskee:

Pääkaupunkiseutu

Valtaosa Helsingin seudun linja-autoliikenteestä kuuluu lakon piiriin. 

– Ajettavien linjojen ja vuorojen määrää on vaikea sanoa ennakkoon. Tilanne riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon kuljettajia tulee työtaistelun aikana töihin ja miten paljon linjoja saadaan ajetuksi esimiesvoimin, HSL kertoo tiedotteessaan.

HSL:n mukaan työtaistelun vaikutukset pyritään päivittämään Reittioppaan matkojen suunnitteluun. Myös raideliikenteessä voi ilmetä poikkeuksia.

– Metro, ratikat ja lähijunat kulkevat bussiliikenteen ensimmäisen työtaisteluviikon aikana pääpiirteissään normaalisti. Junaliikenteessä on kuitenkin 1.3. alkaen voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka voi aiheuttaa yksittäisten lähtöjen perumisia.

Helsingin Seudun liikenne tiedottaa verkkosivuillaan, että bussiliikenteessä normaalisti liikennöidään Tammelundin Liikenne Oy:n, Åbergin Linja Oy:n, Taksikuljetus Oy:n, Nurmijärven Linja Oy:n, V-S Bussipalvelut Oy:n, Harri Vuolle Oy:n, Bus Travel Oy Reissu Ruotin ja Tilausliikenne Nikkasen liikenne.

HSL:n bussiliikenteen linjoja ajaa useampi yhtiö, kuten Pohjolan liikenne, Helsingin bussiliikenne ja Nobina, jotka ovat lakossa mukana.

Lakko uhkaa laajeta maanantaina 6. maaliskuuta, sillä myös raideliikenteessä on työnseisauksen uhka päällä. Jos neuvotteluissa ei päästä lopputulokseen, kaikki juna-, metro ja raitiovaunuliikenne jää ajamatta 6.-10. ja 13.-17. maaliskuuta, HSL tiedottaa.

Näin linja-autoliikenteen lakko näkyy Helsingin keskustassa - haastattelussa HSL:n liikennesuunnittelija Esa Sauvola 2:12
Näin linja-autoliikenteen lakko näkyy Helsingin keskustassa - haastattelussa HSL:n liikennesuunnittelija Esa Sauvola.

Kotka

Bussilakko pysäyttää Kotkan sisäisen liikenteen lähes kokonaan, samoin Kotkan ja Haminan välinen liikenne pysähtyisi miltei kokonaan. Haminan ja Pyhtään paikallisliikenteeseen lakolla ei ole vaikutusta.

Tampere

Lakot pysäyttävät yli puolet Nyssen bussiliikenteestä. Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne. U-linjojen vuoroista voi tiedustella liikennöitsijältä, kirjoittaa Nysse verkkosivuillaan. 

Normaalisti liikennöidään TKL:n, Valkeakosken Liikenteen ja Vekka Groupin liikennöimät linjat 2, 7, 8, 17, 28, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 47, 58, 60, 63-67, 82, 86, 95X, 95KUTSU ja 103. Linjoilla 6, 12, 39A ja 41 liikennöidään osa vuoroista. Muilla linjoilla liikennöinti keskeytyy. 

Lahti

Suurimmat vaikutukset lakolla on Koiviston yhtiön toimintaan. Lahden seudun liikenne kertoo tiedotteessaan, että Lehtimäen liikenne Oy, Bus Travel Reissu Ruoti Oy ja Pekolan liikenne Oy eivät ole mukana lakkolistauksessa.

Turku

Turun seudun joukkoliikenne kertoo verkkosivuillaan, että linja-autolakko pysäyttää valtaosan Fölin busseista. Linjojen 99, 99A, 99B, 99C, 201, 203, 206, N2, N4, N5, R1 ja R2 sekä linjojen 6, 6T, 7, 7A, 7T, 32, 32T, 42, 42T, 92, 93 ja yölinjan 31 vuoroja ei pääosin ajeta 1.3-10.3. 

Jyväskylä

Linja-autoalan lakko vaikuttaa merkittävästi Jyväskylän paikallisliikenteeseen. Lakon aikana suurin osa vuoroista jää ajamatta. Lisäksi lakko vaikuttaa Laukaan ja Muuramen Linkki-paikallisliikenteeseen. Linkin sivuilla tiedotetaan ajettavista vuoroista.

Joensuu

Lakon piiriin kuuluu Savonlinja ja Länsilinjat, jotka liikennöivät runsaasti. Etenkin lakko vaikuttaa Pohjois-Karjalan kuntien väliseen liikenteeseen. Lakko vaikuttaa Joensuusta Ilomantsiin, Lieksaan, Nurmekseen, Polvijärvelle, Outokumpuun, Kuopioon Kiteelle ja Savonlinnaan kulkeviin vuoroihin.

Osaa vuoroista ajetaan. Ne ovat luettavissa täältä.

Rovaniemi

Lakon vaikutukset ovat merkittäviä Rovaniemen paikallisliikenteeseen, Linkkariin. Lakon aikana kaikki tai lähes kaikki vuorot jäävät ajamatta. Mikäli yksittäisiä vuoroja ajetaan lakon aikana, päivitetään ne Linkkarin sivulle.

Kuopio

Kuopion seudun joukkoliikenne Vilkku tiedottaa verkkosivuillaan, että suurin osa Vilkun vuoroista jää ajamatta. Kaupunkiliikenteestä jäävat ajamatta vuorot 2 ja 4-40. Maaseutuliikenteestä Linjat 61, 71-75, 81-86 ja Vehmersalmen asiointiliikenne jäävät ajamatta. Poikkeuksia on muutamia, jotka ovat luettavissa Vilkun verkkosivuilta.

Oulu

Linja-autoliikenteen kuljettajalakko pysäyttää suuren osan paikallisliikenteestä. Ajankohtaiset ajettavat vuorot voi tarkistaa täältä.

Pori

Lähtökohtaisesti mitään paikallisliikennevuoroja ei ajeta, mukaan lukien Pori-Lavia vuorot ja Cityliikenteen vuorot. Ajettavista vuoroista tiedotetaan tiistai -iltapäivällä 28.2.2023. Lakon aikana ajettavat vuorot ovat ensisijaisesti lakisääteisen koulumatkaliikenteen vuoroja.

Kaikkia joukkoliikenteen käyttäjiä kehotetaan varautumaan muiden liikennemuotojen käyttämiseen lakon aikana.

Porvoo

Porvoon joukkoliikenne pysähtyy lähes kokonaan. Lakon piirissä ovat Porvoon Liikenne ja Onnibus.

Yhtiöt, jotka ovat lakon piirissä

(Lähde: AKT)

Koiviston Auto Oy

Kuopion Liikenne Oy

Porvoon Liikenne Oy

Helsingin Bussiliikenne Oy

Jyväskylän Liikenne Oy

Koskilinjat Oy/Gold Line

OnniBus.com Oy

Satakunnan Liikenne Oy

Pirkanmaan Tilausliikenne Oy

Länsilinjat Oy

Nobina Oy

Nobina Finland West Oy

Nobina Finland South Oy

Oy Pohjolan Liikenne Ab

Porin Linjat Oy

Savonlinja Oy

Väinö Paunu Oy

Raideliikenteeseen myös lakkovaroitus

Metro-, raitiovaunu- ja lähijunaliikenne kulkee kuitenkin pääosin huomenna normaalisti.

Joukkoliikenteen lakko uhkaa kuitenkin laajeta viikon päästä maanantaina 6. maaliskuuta, jolloin lakkoon menisivät myös junien, raitiovaunujen ja metron kuljettajat.

Jos neuvottelut eivät johda sopimukseen, lakko alkaa maanantaina 6. maaliskuuta keskiyön aikaan ja päättyy 10. maaliskuuta. Myös 13- 17. maaliskuuta on annettu varoitus liikenteen pysäyttävästä lakosta.

Lisäksi Rautatiealan Unioni Ry on ilmoittanut veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta 1. maaliskuuta alkaen. Tämä voi aiheuttaa peruutuksia ja myöhästymisiä liikenteeseen.

Muokattu 28.2. klo 19.16: Lisätty tieto lakon alkamisesta. Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Muokattu 28.2 klo 16:41: Lisätty Tamperetta koskevat lakkovaikutukset sekä AKT:n listaamat yhtiöt, jotka ovat linja-autohenkilökunnan lakon piirissä. 

Lue myös:

    Uusimmat