Alicia, 36, menetti hampaansa raskausaikana – tältä suu näyttää nyt: "Ei ole helppo katsoa itseään..."

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Aloita tänään! Erikoishammaslääkäri Timo Kallio antaa viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Alicia, 36, menetti hampaansa raskauksiensa aikana. Nyt hän jakaa rehellisiä videoita elämästään proteesien kanssa.

Alicia, 36, menetti hampaansa raskauksiensa aikana. Nyt hän jakaa valistusvideoita elämästä hammasproteesien kanssa, kertoo New York Post.

Aiemmin Alicia oli vältellyt hammaslääkäriä lapsuuden traumaattisten kokemusten takia: hän oli lapsena joutunut purskuttelemaan fluorinestettä, jota oli nielaissut ja tämän seurauksena oksentanut. Kokemus jätti pitkäaikaisen pelon hammaslääkäriä kohtaan. 

21-vuotiaana Alicia tuli raskaaksi. Ilon keskellä hän kuitenkin huomasi hampaidensa voivan huonosti.

"Makasin pihassani ja tunsin, että elämäni on ohi"

Vaikka Alician hampaisiin oli tullut ensimmäinen reikä vasta 18-vuotiaana, raskaana ollessaan hän yllättäen alkoi saada hampaisiinsa useita reikiä, minkä lisäksi niitä särki.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, miten paljon raskaus oikeasti vaikutti kehooni, nainen kuvailee YouTubessa.

Katso myös: Eikö hammaslääkäri koskaan kertonut, mitä eri instrumenteilla tehdään ja miksi? Tämä video korjaa asian! Juttu jatkuu videon alla.

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49

"Yksi hammas vain irtosi"

Lapsen synnyttyä Alician hammasongelmat lisääntyivät. Hänen kulmahampaansa murtuivat viikon sisällä toisistaan. 

– Yksi hammas vain irtosi [hampurilaista purressani], minua hävetti niin kovasti, hän kuvasi YouTubessa.

– Muistan, että makasin pihassani ja tunsin, että elämäni on ohi. Kukaan ei enää kunnioittaisi minua. En koskaan olisi kaunis. Aviomieheni saattaisi jättää minut. Hän oli nainut minut, kun minulla oli täydelliset hampaat, ja vuoden sisään niitä jo puuttui, Alicia kuvailee Buzzfeedille.

Alician videoista on tullut hittejä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kärsi ravintoaineiden puutoksista

Alicia myöntää, etteivät hänen elämäntapansa raskauden aikana olleet parhaat mahdolliset. Hän ei syönyt hyvin ja kertookin kärsineensä ravintoaineiden puutoksista, mikä vaikutti myös suun terveyteen; lisäksi hän viivytteli hammaslääkärissä käyntiä.

Raskauden aikana hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, minkä vuoksi syljen pH laskee ja suu happanee. Samalla reikiintymisriski kasvaa. Myös ientulehdus voi pahentua raskauden aikana.

Alicia jatkoi elämää tilannetta salaillen. Hän ei hymyillyt ja vältti puhumista, jotta puuttuvat hampaat eivät näkyisi.

– Piilotin kipuni. Pelkäsin kauheasti hammaslääkäriä ja tiesin toisinaan viivytelleeni hoitoa. Löin itseäni joskus laimin, hän myöntää.

Hammastilanne paheni entisestään, kun hän tuli toisen kerran raskaaksi 24-vuotiaana.

Päätti hankkia hammasproteesit

Vuosien varrella Alician hampaita korjattiin esimerkiksi juurihoidoilla useaan otteeseen, mutta hampaat tuntuivat hajoavan samaa vauhtia kuin korjauksia kyettiin tekemään. Lisäksi hoidot olivat hyvin kalliita, eivätkä osaproteesit tuntuneet sopivan.

Kolmannen raskauden aikana Alicialla oli omia alahampaita jäljellä kuusi. Lisäksi suuhun sattui jatkuvasti. Saatuaan neljännen lapsensa Alicia päätti 34-vuotiaana, että hankkisi paikalleen napsautettavat, magneetin avulla kiinnittyvät hammasproteesit.

Alicia kertoi videolla, miten implantit toimivat. Niiden ottaminen pois ei satu. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Ei ole helppo katsoa itseään ilman hampaita"

Alicia alkoi kuvata "hammasmatkaansa" YouTubeen jo ennen kuin sai proteesit. Hän kertoo TikTokissa halunneensa proteesit elämänlaadun ja terveyden vuoksi, mutta maagista ratkaisua itsetunto-ongelmiin ne eivät silti tuoneet. Alicia kamppaili itsensä kanssa vuoden ajan proteesit saatuaan.

– Ei ole helppo katsoa itseään ilman hampaita, tai antaa muiden katsoa sinua, Alicia myöntää.

– Minua kauhistutti, että menen nukkumaan ilman hampaita, ja mieheni kääntäisi yöllä kylkeä ja näkisi minut, hän kuvasi.

"Paras päätös, jonka koskaan tulen tekemään"

Kun Alicia hakeutui toimenpiteeseen, hänellä oli jäljellä 13 omaa hammastaan. Yläleuan proteesi maksoi noin 9600 dollaria, alaleuan 7300 dollaria. Alicia on kuitenkin tyytyväinen.

– Se oli pelottavin asia, jonka koskaan olen tehnyt, mutta tiesin, että se on paras päätös, jonka koskaan tulen tekemään, hän kuvaili Buzzfeedille.

"Ei ihmisen tarvitse vihata itseään, koska hän tarvitsee proteeseja"

Hammasongelmat raskauden aikana ovat itse asiassa melko yleisiä: Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen CDC:n mukaan jopa 75 prosenttia naisista kärsii niistä.

Alicia haluaakin jakaa tietoa proteeseista, sillä edelleen moni ihmettelee, miksi ihmeessä hän haluaa ottaa hampaansa irti "kaikkien edessä". Nainen muistuttaa, ettei hampaiden menetys muuta ihmistä tai ole kaiken loppu.

– Ei ihmisen tarvitse vihata itseään, koska hän tarvitsee proteeseja, oli syy niille sitten mikä vain. Ei ole mitään syytä hävetä sitä, että korjaat jotakin itsessäsi, jos se parantaa elämänlaatuasi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Entä tiesitkö tätä? Hammaspaikat eivät ole ikuisia – niitäkin pitää vaihtaa! Katso:

Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia 2:49

Lue myös:

    Uusimmat