Alexander Stubb: Vastakkainasettelu Venäjän kanssa voi kestää jopa sukupolven – mutta kaikkia suhteita maahan ei pidä katkaista

Alexander Stubb: Vastakkainasettelu Venäjän kanssa voi kestää jopa sukupolven 1:48
Alexander Stubb: Vastakkainasettelu Venäjän kanssa voi kestää jopa sukupolven

Alexander Stubb ei näe, että Suomen presidentti voisi nykytilanteessa ylläpitää kahdenvälisiä suhteita Venäjään. Vastakkainasettelu kestänee pitkään, vaikka sota päättyisi. Stubb vieraili Huomenta Suomessa osana syksyn mittaan toteuttavia presidenttiehdokkaiden haastatteluita. 

– Näkisin niin, että (Ukrainan) sota tulee hyvin todennäköisesti jatkumaan vielä ainakin vuoden päivät. Tasavallan presidentillä ei ole minkäännäköisiä mahdollisuuksia ylläpitää kahdenvälisiä suhteita tämän sodan aikana Venäjän kanssa, Alexander Stubb sanoo.

– Vastakkainasettelu tulee olemaan pidempi – viisi vuotta, kymmenen vuotta, jopa sukupolven verran. 

Suomen tasavallan presidentin suhteet Venäjään määrittyvät jatkossa Stubbin näkemyksen mukaan pitkälti sitä kautta, mitä läntiset liittolaisemme haluavat tehdä.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö diplomaattisuhteita voi olla. Tai vaikkapa Martti Ahtisaaren rauhanvälityssäätiö CMI:n tyyppistä toimintaa, joka toimii tutkan alla. Mutta sellainen suora kontakti tasavallan presidentin ja Putinin välillä ei tänä päivänä ole mahdollista.

Stubb sanoo, ettei diplomatian merkitystä kannata koskaan aliarvioida.

– Itselläni on ollut parikymmentä vuotta ammattimainen työskentelysuhde Sergei Lavrovin kanssa, ja sodan alussa olimme tekstiviestivaihdossa. Olen tavannut Putinin muutamaan otteeseen. Eli ei pidä kuitenkaan poistaa sitä mahdollisuutta, että keskustelua jossain vaiheessa käydään, mutta sen keskustelun aika ei ole nyt, Stubb päättää.

Lue myös:

    Uusimmat