Halla-aholta karu viesti tuhatvuotisesta Venäjästä: On uhka naapurimailleen, vaikka sota loppuisikin

Halla-aho: Venäjä on eksistentiaalinen uhka kaikille pienille naapurimailleen tulevaisuudessakin 1:37
Halla-aho: Venäjä on eksistentiaalinen uhka kaikille pienille naapurimailleen tulevaisuudessakin

Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho ei näe Venäjän lakkaavan uhkaamasta pieniä naapurimaitaan edes Ukrainan sodan päättyessä. Halla-aho vieraili Huomenta Suomessa osana syksyn mittaan toteuttavia presidenttiehdokkaiden haastatteluita.

Jussi Halla-ahon mielestä Venäjän uhkaa arvioitaessa pitää muistaa perspektiivi ja se, että Venäjä on ollut olemassa jonkinlaisena valtiollisena "entiteettinä" viimeiset 1 200 vuotta.

– Tietyllä tavalla sen perusolemus ja perustavoitteet eivät ole tänä aikana muuttuneet. Joten ei voida sanoa, että Venäjä lakkaisi olemasta uhka siinä vaiheessa, kun esimerkiksi tämä akuutti sota Ukrainassa päättyy, vaan Venäjä jää tuohon meidän itänaapuriksemme niine samoine tavoitteineen ja ominaisuuksineen, jotka ovat olleet sille ominaisia myös edelliset tuhat vuotta, Halla-aho sanoo.

Halla-aho toteaa, että Venäjä on aina kiistänyt pienten naapurimaidensa oikeuden tehdä omia ratkaisujaan ja valintojaan.

– Sillä on omasta mielestään myös veto-oikeus pienten naapureidensa olemassaoloon, kuten on nähty monta kertaa historian saatossa. 

– Olen sen verran pessimisti, että en usko, että Venäjässä tapahtuisi niin radikaalia muutosta näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, että se lakkaisi olemasta eksistentiaalinen uhka kaikille pienille naapureilleen, Halla-aho sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat