Aleksander Barkov teki suomalaista NHL-historiaa – Florida taipui avausfinaalissa

Anton Lundell näkee Floridalla selkeän parannettavan osa-alueen: "Eiköhän kaikki sen tiedä" 2:54
Katso tästä myös syöttöpisteen haalineen Florida Panthers -hyökkääjä Anton Lundellin tuore haastattelu suomalaismedian edessä.

Jääkiekon NHL:ssä suomalaispelaajien syötöt eivät riittäneet Florida Panthersin voittoon finaaliottelusarjan ensimmäisessä kohtaamisessa. Kahden tiukan erän jälkeen Vegas Golden Knights karkasi lopulta omia menojaan ja vei ottelun lopulta 5–2.

Molempiin Floridan maaleihin syötöt tulivat suomalaispelaajilta. Pisteet napanneiden Aleksander Barkovin ja Anton Lundellin lisäksi kolmas suomalaispantteri Eetu Luostarinen kuitenkin uupui finaaliavauksen kokoonpanosta. Luostarinen sai vamman edellisen ottelusarjan viimeisessä pelissä.

Ottelun myötä Barkovista tuli ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on ollut joukkueensa kapteenina NHL:n finaalipeleissä.

Jos ottelusarja päättyisi Floridan voittoon, olisi se kolmas kerta, kun Stanley Cup -voittajien joukossa olisi kerralla kolme suomalaista. Edmonton Oilersin suomalaistrio Esa Tikkanen, Jari Kurri ja Reijo Ruotsalainen nostivat pokaalia vuonna 1987 ja 1990.

Ottelusarja jatkuu Vegasin toisella kotipelillä tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Vegas vei voiton vasta kolmannessa erässä

Pelin avausmaali syntyi alivoimalla Lundellin esityöstä. Suomalaispelaaja vei kiekon Vegasin hyökkäysalueelle ja syötti vanhanaikaisella viimeistelleelle Eric Staalille.

Staalin kevään toinen pudotuspeliosuma syntyi miehen NHL-uran sadannessa pudotuspeliottelussa.

Vegas hyödynsi tehokkaammin toisen ylivoimansa ja tasoitti pelin erän lopulla Jonathan Marchessaultin osumalla.

Toisen erän puolivälin jälkeen oli Vegasin vuoro siirtyä johtoon. Florida-vahti Sergei Bobrovski ei pystynyt maskin takaa torjumaan Shea Theodoren rannelaukausta siniviivan tuntumasta.

Florida toi pelin tasatilanteeseen vain kymmenisen sekuntia ennen erän loppua. Floridan kanadalaishyökkääjä Anthony Duclairin laukaus suoraan Barkovin voittamasta hyökkäyspään aloituksesta livahti maalivahti Adin Hillin jalkojen välistä.

Vegas siirtyi kolmannessa erässä jälleen johtoon Zach Whitecloudin siniviivan tuntumasta lähteneen laukauksen upottua maaliin.

Vegasin johto kasvoi ottelun lähestyessä loppuaan, kun Mark Stone nappasi ilmasta Floridan maalin edustalla Matthew Tkachukin epäonnistuneen purkusyötön ja laukoi kotijoukkueen jo 4–2-johtoon. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Tkachuk otti lopulta 10 minuutin käytösrangaistuksen aloittamansa rähinän päätteeksi.

Vegasin viimeisen osuman tyhjään maaliin teki Reilly Smith.

Floridan päävalmentaja Paul Maurice opasti toimittajia – sali röhähti nauruun 4:30
Florida Panthersin päävalmentaja Paul Maurice opasti toimittajia vahvaeleisesti: "Ottakaa v***u happea."