Albert Einstein oli vaativa kumppani: Tällaiset säännöt tiedemies laati vaimolleen

Tiedemies Albert Einsteinin avioliitto Mileva Marićin kanssa mureni liitoksistaan vuosien yhdessäelon jälkeen vuonna 1914. Kuuluisa tiedemies ei ainoastaan ollut vaimolleen uskoton, vaan myös äärimmäisen vaativa ja jokseenkin kylmäkiskoinen. Einstein laati muun muassa listan sääntöjä, miten hänen vaimonsa tuli käyttäytyä, vaikka avioliiton auvoisin elo oli jo ohitse.

Kuuluisa tiedemies Albert Einstein (1879–1955) ja Mileva Marić tapasivat yhteisellä koulutiellä ja avioituivat vuonna 1903 Einsteinin vanhempien vuosikaupalla kestäneistä vastusteluista huolimatta. Etenkin Einsteinin äiti katsoi, ettei Marić ollut kyllin hyvä puoliso hänen pojalleen: nainen oli neljä vuotta Einsteiniä vanhempi ja lisäksi tämä ontui nuorena sairastetun tuberkuloosin vuoksi.

Äidillä oli myös epäilys, ettei kirjaviisas nainen kykenisi huolehtimaan riittävällä mielenkiinnolla perhe-elämästä. Avioituneelle parille syntyi kuitenkin kaksi poikaa, Hans Albert Einstein ja Eduard Einstein.

Yksitoista vuotta kestänyt avioliitto Einsteinin ja Marićin välillä alkoi kuitenkin rapistua kiihtyvällä vauhdilla vuonna 1914. Mileva sai selville, että Einsteinillä oli suhde serkkunsa Elsa Löwenthalin kanssa. Kun Einstein tajusi, ettei hänen ja vaimonsa suhteella ollut enää tulevaisuutta – ei edes toivon hitustakaan romanttisella tasolla – tiedemies ehdotti vaimolleen, että he pysyisivät silti yhdessä lasten takia: tosin sillä ehdolla, jos vaimo suostuisi noudattamaan Einsteinin laatimaa vaatimuslistaa.

Mileva hyväksyi ensin Einsteinin laatimat säännöt, mutta pari kuukautta listan laatimisen jälkeen tämä pakkasi laukkunsa, jätti miehensä ja muutti heidän yhteisten poikiensa kanssa Sveitsiin, Zürichiin. Pariskunta erosi lopullisesti vuonna 1919 asuttuaan viisi vuotta erillään.

Millaisen vaatimuslistan Einstein sitten laati vaimolleen? Lue alta Einstein: His Life and Universe -teoksessa julkaistu ohjenuora:

EHDOT:

A. Sinun täytyy varmistaa:

1. että vaatteeni ja pyykkini pysyvät hyvässä järjestyksessä;

2. että saan kolme ateriaani säännöllisesti huoneeseeni;

3. että makuu- sekä työhuoneeni pysyvät siistinä ja pidät huolta siitä, että eritoten työpöytäni on vain minun käytössäni.

B. Sinun täytyy jättää minun hoidettavakseni kaikki henkilökohtaiset ihmissuhteesi, joita sinun ei ole välttämätön itse hoitaa sosiaalisista syistä. Tämä edellyttää sinulta, että:

1. vietät kotona aikaa kanssani;

2. käyt ulkona ja matkustat kanssani.

C. Sinun pitää totella seuraavia kohtia suhteeseemme liittyen:

1. et odota minkäänlaista intiimiä kanssakäymistä kanssani, etkä myöskään moiti minua mistään;

2. lopetat minulle puhumisen, jos vaadin sitä;

3. lähdet makuu- tai työhuoneestani heti ilman minkäänlaisia vastaväitteitä, jos vaadin sitä.

D. Sinun täytyy sitoutua siihen, ettet vähättele minua lastemme edessä; et sanoilla tai käytökselläsi.

Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Wikipedia, Listsofnote.com: Einstein: His Life and Universe

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja