Alaskassa havaittiin megatsunamivaara, tutkija ei ollut uskoa tuloksiaan: Käsittämättömiä lukuja uhasta, joka saattaa toteutua koska tahansa

1:00
Laaja tutkimusryhmä varoittaa katastrofaalisen tsunamin olevan yhä todennäköisempää Alaskan jäätiköllä: "Se voi tapahtua milloin tahansa"

Tutkijat ovat huolestuneet Alaskassa Barry Arm -vuonossa havaitusta maanvyörymävaarasta. Paikallinen asukas havaitsi viime vuossa vuonoa reunustavan rinteen kalliossa erikoisia halkeamia ollessaan retkellä kajakilla.

Muutama kuukausi havainnon jälkeen Ohion yliopiston tutkija Chunli Dai kartoitti samaa aluetta Nasan rahoittamassa projektissa korkearesoluutioisten tiedostojen ja tietokoneoppimisen avulla. Projektin tarkoitus oli kehittää uusia tapoja havaita automaattisesti maanvyörymiä arktisella alueella.

Nasa kuvailee Dain havaintoa hätkähdyttäväksi. Koko vuoren rinteen nimittäin havaittiin olevan hitaassa liikkeessä. Mikäli rinne romahtaisi alla olevaan kapeaan vuonoon, se synnyttäisi samalla ennennäkemättömän valtavan megaluokan tsunamin. Vuonon muoto vain lisäisi tsunamin voimaa entisestään, todetaan Nasa Earth Observatory -sivustolla.

Toukokuussa 14 tutkijan joukko kirjoitti avoimen kirjeen, jossa he varoittivat valtavan maanvyöryn aiheuttaman tsunamin olevan todennäköinen 20 vuoden sisällä. Tutkijoiden mukaan tuhoisa maanvyöry Barry Armissa on mahdollinen koska tahansa.

Dai kertoo, että uhkaavan tilanteen lukuja oli jopa vaikea uskoa alussa. Ennakoidun rinteen romahduksen on laskettu vapauttavan peräti 11 kertaa enemmän energiaa kuin Alaskassa Lithuya Bayssa vuonna 1958 tapahtuneessa maanvyöryssä. Kyseinen maanvyöry lähti liikkeelle 7,8 magnitudin maanjäristyksen ravistelemana. Maanvyörymä aiheutti viereiseen vuonoon lähihistorian suurimman aallon, joka oli korkeudeltaan yli 500 metriä.  

Silminnäkijät ovat kuvailleet tapausta kuin ydinräjähdykseksi, joka pyyhkäisi tieltään miljoonia puita ja rantojen maaperää.

Tutkijat epäilevät, että jäätiköiden sulaminen ilmaston lämpenemisen seurauksena on saattanut mahdollistaa Barry Armissa nyt havaitun valtavan rinteen valumisen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja