Tutkimus: Supertulivuori voi räjähtää ilman varoitusta – "Asiat eivät välttämättä etene ennakkoon kuten elokuvissa esitetään"

Indonesiassa sijaitsevasta Toba-supertulivuoresta tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan supertulivuori saattaa purkautua lähes varoittamatta.

Tutkimuksen mukaan Toban massiiviset purkaukset 840 000 ja 75 000 vuotta sitten tapahtuivat ilman, että tulivuoreen olisi tulvinut yllättäen magmaa. Sen sijaan magma oli kerääntynyt vakaasti ja huomaamatta ennen purkausta. Tutkimuksessa tarkasteltiin alueen mineraalien kemiallista koostumusta. Analyysin avulla tutkijat saivat kartoitettua supertulivuoren purkausajankohdat ja magman kerääntymisen tahdin ennen purkauksia. Tutkimuksesta uutisoi tiedesivusto Science Alert.

Tutkijat arvioivat, että Toba-järven alla saattaa piileskellä tällä hetkellä magmaa 320 neliökilometrin alueella. Toba-järvi on todellisuudessa aiempien purkausten synnyttämä tulivuoren kaldera, joka on täyttynyt vedellä.

Järven keskellä sijaitsee saari, joka kohoaa hiljalleen ylöspäin vedestä magman nostamana.

– Saaren korkeus lisääntyy vähitellen. Tämä kertoo siitä, että tulivuori on aktiivinen ja magmaa kerääntyy alapuolella, kertoo geologi Ping-Ping Liu Pekingin yliopistosta.

Geologi Harri Geiger kuvasi La Palmalla, kuinka Cumbre Vieja -tulivuoresta lensi vulkaaninen pommi. 0:48
Katso, kuinka La Palman tulivuori syöksi sisuksistaan vulkaanisen pommin.

Maapallolla on arviolta 5-10 supertulivuorta, joiden purkautuminen saattaisi vaikuttaa katastrofaalisesti maapallon ilmastoon.

– Tutkimuksemme osoittaa myös, että ennen supertulivuoren purkausta ei tapahdu äärimmäisiä ilmiöitä. Havainto vihjaa, että ennen superpurkausta ei välttämättä koeta lisääntyneitä maanjäristyksiä tai maaperän nopeaa kohoamista, kuten katastrofielokuvissa esitetään, kommentoi maaperän tutkija Luca Caricchi Geneven yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat