Laaja tutkimusryhmä varoittaa katastrofaalisen tsunamin olevan yhä todennäköisempää Alaskassa: "Se voi tapahtua milloin vain"

1:00
Laaja tutkimusryhmä varoittaa katastrofaalisen tsunamin olevan yhä todennäköisempää Alaskan jäätiköllä

Tutkijat varoittavat, että Alaskassa nähdään tsunami viimeistään lähivuosikymmenten kuluessa. Käytännössä sen on mahdollista tapahtua tutkijoiden mukaan ”milloin tahansa”.

New York Times kertoo 14 eri organisaation tutkijaryhmästä, joka alkoi tutkia tsunamivaaraa Alaskassa, Yhdysvalloissa, noin kuukausi sitten. Tutkijaryhmä kertoi viime viikolla tutkimuksen tuloksista vakavaan sävyyn.

Tutkijat pelkäävät, että ilmastonmuutos kiihdyttää Alaskan lämpötilan nousua niin nopeasti, että vuorenrinteillä aiheutuu massiivinen maavyöry. Se taas puolestaan voisi aiheuttaa tsunamin, joka olisi tutkijoiden mukaan mittakaavaltaan katastrofaalinen.

Maavyöry olisi erittäin suuri

Alaskan Prince William Soundin alueella oleva jäätikkö tukee noin puolentoista kilometrin pituista vuorenseinämää. Nykyään jäätikkö tukee vain kolmannesta jyrkästä seinämästä, joten tutkijoiden mukaan esimerkiksi maanjäristys, pitkittynyt sade tai poikkeuksellisen voimakas lämpöaalto voisi aiheuttaa tuhoisan maavyöryn.

Tutkimuksen mukaan maa-ainesta vyöryisi mereen 500 miljoonaa kuutiometriä, ja maavyöryn seurauksena syntyisi tsunami, joka olisi useita kymmeniä metrejä korkea.

Vuoden 2004 Intian valtamereltä lähtenyt tsunami oli rannikoille saapuessaan keskimäärin noin 2,5–5 metriä, ja korkeimmillaan parikymmentä metriä korkea. Tsunamien korkeuksiin ja tuhoisuuteen kuitenkin vaikuttavat myös monet muut asiat, kuten aallon etenemisvauhti.

"Riski kasvaa nopeasti"

Seinämä on liikkunut hitaasti jo vuosikymmenten ajan, mutta nyt tutkijat arvioivat maavyöryn olevan mahdollinen jo vuoden sisällä. Vuosikymmenen päästä maavyöryn tapahtuminen on jo hyvin todennäköistä. 

– Se voi tapahtua milloin vain, mutta riski kasvaa nopeasti mitä enemmän jäätikkö pienenee, sanoi hydrologi Anna Liljedahl tutkijatiimistä. 

Alaskan luonnonvarakeskus käsitteli tutkimusryhmän löydöksiä ja julkaisi virallisen varoituksen, jonka mukaan ”yhä todennäköisempi maavyöry voi aiheuttaa aallon, josta aiheutuisi tuhoisia seurauksia kalastajille ja vapaa-ajan viettäjille”. Rannikkoa on pyydetty välttämään, kunnes tutkimustuloksia ymmärretään paremmin.

Tutkijat suosittelevatkin, että viranomaiset panostavat rinteen aktiiviseen seurantaan, jotta läheisten kaupunkien asukkaat saadaan turvaan ajoissa mahdollisen maavyöryn tai tsunamin koittaessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja