Mainos

Alas syöksynyt maanpuolustustahto innoitti kansanedustajat siteeraamaan kilvan sotilaslegendaa – "Meidän pitää näyttää, että Ehrnroothin sanat pätevät tulevaisuudessakin"

1:24

Eduskunnan täysistunnossa on keskusteltu aseellisen maanpuolustustahdon laskusta.

Video: Näin suomalaiset haluavat hoitaa maanpuolustuksen.

Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan enää 66 prosenttia suomalaisista katsoo, että suomalaisten pitää puolustautua aseellisesti Suomeen kohdistuvaan hyökkäykseen kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.

Täysistunnon keskustelun avannut puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) totesi maanpuolustustahdon olevan yhä verrattaen korkea ja korosti, että varusmiesten kohdalla suurta muutosta ei ole tapahtunut.

Niinistön mukaan lukujen taustoja selvitetään kuitenkin puolustusministeriössä. Niinistö päätti puheenvuoronsa siteeraamalla jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothia.

– Suomi on hyvä maa, se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa, ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa, Niinistö totesi.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoi olevansa yllättynyt tuloksista.

– Paniikkinappulan käyttöön ei ole aihetta, mutta muutosten syistä on käytävä järkevää keskustelua, Kanerva totesi.

"Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään"

Käytännössä kaikki ensimmäisinä puhuneet kansanedustajat korostivat puoluerajoista riippumatta maanpuolustustahdon ja maanpuolustuksen tärkeyttä. Myös Ehrnrooth-sitaatteja irtosi useampi.

– Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuuttaan, Jari Ronkainen (ps.) linjasi.

– Meidän pitää näyttää, että kenraali Adolf Ehrnroothin sanat pätevät tulevaisuudessakin: Suomi on hyvä maa ja puolustamisen arvoinen, Thomas Blomqvist (rkp) sanoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja