Alankomaat - suomalaisyritysten suosima veroparatiisi

Suomalaisyritykset hyödyntävät veroparatiiseissa sijaitsevia tytäryhtiöitään yleisesti. 

Suomalaisten ja Suomeen sidoksissa olevien yritysten toiminnan vastuullisuutta tarkkaileva järjestö Finnwatch on tutkinut veroparatiisien suomalaistaustaisia pöytälaatikkoyrityksiä ja tullut siihen tulokseen, että niillä on merkittävä rooli.

Messinkilaattojen valtakunta -raportti kiinnittää erityistä huomiota Alankomaihin. Finnwatchin selvityksen mukaan kahdellatoista suomalaisyrityksellä on yhteensä 79 tytäryhtiötä Alankomaissa.

Alankomaiden merkitys on suuri, koska sen lainsäädäntö tarjoaa paljon työkaluja aggressiiviseenkin verosuunnitteluun. Sijoitustilastojen mukaan Alankomaat on toiseksi suurin Suomeen tehtävien sijoitusten lähtömaa.

Näistä sijoituksista yli 70 prosenttia tulee holding-yhtiöistä. Käytännössä kyse on siitä, että yritykset kierrättävät rahaa Alankomaiden kautta säästääkseen veroissa.

Verosuunnittelun solmukohta

Alankomaat on houkutteleva maa perustaa tytäryhtiöitä, koska hollantilaisyhtiöiden ulkomaisista tytäryhtiöistä tienaamat korko- ja osinkotulot ovat Alankomaissa verovapaita.

Alankomaiden laki sallii useiden rinnakkaisten tytäryhtiöiden perustamisen siten, että yhden tytäryhtiön tekemiä tappioita voidaan vähentää toisen verotuksessa. Lisäksi aineettomat oikeudet saavat Alankomaissa erittäin edullisen verokohtelun.

Kun nämä paikalliset erikoisuudet yhdistetään siihen, että Alankomaat on EU:n jäsen, ja sillä on laaja kahdenvälisten verosopimusten verkosto, niin helppo ymmärtää, miksi Alankomaat on monen suomalaisyrityksen tytäryhtiön kotipaikka.

Finnwatchin mukaan Alankomaat on yksi maailman tärkeimmistä yritysten verosuunnittelun solmukohdista.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja