Mainos

Finnwatch: Kehitysyhteistyövaroja käytetään verosuunnitteluun

Finnwatchin mukaan valtion kehitysyhteistyövaroja käytetään verosuunnitteluun.

Finnwatchin mukaan sen uusi raportti paljastaa monimutkaisen veroparatiisijärjestelyn kehitysyhteistyövaroja Malesiaan, Suomeen ja Itä-Euroopan maihin sijoittavassa rahastossa ja sitä hallinnoivassa yrityksessä.

Tarkastelun kohteena on Dasos Capitalin hallinnoima metsärahasto Dasos Timberland Fund I. Suomen valtion kehitysyhteistyövaroja sijoittava Finnfund on yksi rahaston sijoittajista ja hallinnointiyhtiö Dasos Capitalin kumppaneista. 

– Finnwatchin läpikäymät tilinpäätöstiedot ja Luxemburgin valtiolle toimitetut salaiset asiakirjat osoittavat, että verojärjestelyjen tarkoituksena on välttää veroja niin Suomessa kuin kehitysyhteistyön kohdemaassa Malesiassa, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa. 

Finnwatchin mukaan Dasos Capitalin verosuunnittelu perustuu Luxemburgin valtion kanssa tehtyihin salaisiin verosopimuksiin, aineettoman pääoman sijoittamiseen veroparatiisiin ja sijoituskohteiden systemaattiseen velkaannuttamiseen. 

– Suomesta Malesiaan tehtävä sijoitus kulkee usean luxemburgilaisen yrityksen läpi. Järjestelyt ovat paikoin niin aggressiivisia, että osassa niistä voidaan epäillä olevan kyse laittomasta veronkierrosta, Vartiala sanoo. 

Vartialan mukaan Finnfundin käyttämään rahastoon liittyvät järjestelyt ovat kiusallinen asia Suomen kehityspolitiikan uskottavuudelle. Vartiala sanoo, että kansalaisjärjestöjen varoittelut Finnfundin verovastuun ongelmista ovat kaikuneet kuuroille korville. 

Finnwatch epäilee nyt paljastuneen olevan vain jäävuoren huippu. Ongelmien julkituomista vaikeuttavat Finnwatchin mukaan puutteet Finnfundin toiminnan avoimuudessa. 

– Finnfund ei avaa sijoitussalkkujensa sisältöä tai yksittäisiin rahastoihin sijoitettuja summia. Suurin osa Finnfundin rahastosijoituksista tehdään veroparatiisien kautta eikä yrityksellä ole uskottavia verovastuullisuutta koskevia linjauksia, Vartiala sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.