Älä valuta vettä viemäriin sähkökatkon aikana

Näin eripituiset sähkökatkot vaikuttavat elämäämme – katso havainnollinen esitys 3:07
Näin eripituiset sähkökatkot vaikuttavat elämäämme – katso havainnollinen esitys

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan kotona pitäisi olla henkilöä kohden 6-10 litraa vettä.

Sähkökatkon aikana pitää välttää veden valuttamista viemäriin tulvimisriskin vuoksi, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessaan. Veden siirtämiseen jätevedenpuhdistamoille käytetään sähköllä toimivia pumppuja, jotka pysähtyvät sähkökatkon ajaksi.

Jos pumppua ei ole varustettu varavoimalla, jätevesi ei pääse katkon aikana liikkumaan putkessa eteenpäin. Tästä voi seurata jäteveden vuotamista ympäristöön tai viemärien tulvimista kiinteistöihin. Sähkökatkon aikana vedentulo voi jatkua jonkin aikaa tai loppua heti.

– Katkon aikana vettä saa käyttää juomavetenä normaalisti, eikä katkos vaikuta veden laatuun, SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju sanoo tiedotteessa.

Runsasta vedenkäyttöä pitää välttää

Sähkökatkon aikana hanasta mahdollisesti tulevaa vettä voi SPEKin mukaan käyttää käsienpesuun ja ruoanvalmistukseen. Hanan alle tulee laittaa ämpäri tai jokin astia, johon ylimääräinen valutettu vesi kerätään. Astian voi tyhjentää viemäriin, kun sähköt ovat palautuneet.

Lyhyen sähkökatkon aikana ei tule käydä suihkussa tai kylvyssä. Myös muuta runsasta vedenkäyttöä pitää välttää.

SPEK muistuttaa, että kotona pitäisi olla varalla vettä pulloissa, koska pitkässä sähkökatkoksessa vedentulo loppuu. Vettä tulisi olla henkilöä kohden 6–10 litraa.

Kotona pitäisi olla myös puhtaita kanistereita. Niillä voi hakea vettä vedenjakelupisteeltä, jonka kunta järjestää pidemmissä vesikatkoissa.

Katso myös: 

Kokeet ja liikuntatunti tasku- ja otsalamppujen valossa – näin yläkoulussa harjoiteltiin sähkökatkojen varalta 3:08
Kokeet ja liikuntatunti tasku- ja otsalamppujen valossa – näin yläkoulussa harjoiteltiin sähkökatkojen varalta

Lue myös:

    Uusimmat