Mitä tapahtuu ravintolassa sähkökatkon aikana? "Päivän leipomukset olisivat luultavasti hävikkiä"

Yrityksissä voidaan joutua laittamaan lappu luukulle sähkökatkon iskiessä 3:25
Yrityksissä voidaan joutua laittamaan lappu luukulle sähkökatkon iskiessä.

Sähkönkulutus kiihtyy talvipakkasilla ja sähkökatkoksista varoittelu lisääntyy. Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, minkälainen ongelma sähkökatkot ovat erilaisille yrityksille.

Yritykset ovat varautuneet vaihtelevasti sähkökatkosten aiheuttamiin haasteisiin, kertoo tuore Keskuskauppakamarin kysely. Kyselyyn vastanneista 37 prosenttia kertoi varautuneensa sähkökatkoihin, mutta 55 prosenttia kertoi, ettei ole varutunut millään tavalla. 

Yksi varautunut on kahvilayrittäjä Tomi Oksanen. Hänelle varautuminen on tarkoittanut esimerkiksi erilaisten riskien tunnistamista ja niihin mukautumista.

– Jos vaikkapa tietäisimme, että se sähkökatko tulee aamulla, sitten tultaisiin vähän aiemmin leipomaan. Jos tiedettäisiin, että se tulee myöhemmin iltapäivällä, sitten aukioloaikoja pitäisi muuttaa, Oksanen selittää.

Miten sähkökatko sitten vaikuttaisi?

– Meillähän leivotaan kaikki tuotteet itse. Jos sähköt on pois, en pysty uunilla kypsentämään tuotteita, en käyttämään yleiskoneita, Oksanen luettelee. 

Pahimmassa tapauksessa sähkökatko voi sulkea koko kahvilan.

– Jos se tulee päivällä, tarkoittaa se sitä, että kahvikoneeni ja kylmätiskini sammuvat eikä kassapääte toimi, koska ei ole nettiä. Se tarkoittaisi tietenkin, että joutuu sulkemaan kahvilan. Vaikutukset ovat aika isot. Päivän leipomukset, jotka olisi työn alla tai tiskissä olisivat luultavasti hävikkiä.

Katso yllä olevalta videolta, millä kaikilla tavoilla sähkökatkos vaikuttaisi Oksasen kahvilan toimintaan ja miten pyöritettäisiin Kotipizzaa sähkökatkon iskiessä. Alla olevalta videolta selviää, mikä vaikutus sähkökatkolla olisi eläinkaupan toimintaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Näin eläinkaupassa toimittaisiin sähkökatkon keskellä 2:18
Näin eläinkaupassa toimittaisiin sähkökatkon keskellä.

Lue myös:

    Uusimmat