Älä syytä kumppania omista tunteistasi! Kolme alitajuista tapaa, jotka pilaavat ihmissuhteen riidan aikana

Jos kumppani sanoo ”minusta tuntuu, ettet kuuntele”, älä vastaa sanomalla ”miten niin, ainahan minä kuuntelen”!

Tiny Buddha -sivuston Steve Garrettin mukaan ihmissuhteen voi pilata kuin vahingossa ainakin kolmella eri tavalla. Garrett havaitsi mindfulness-kurssin avulla, että hänellä oli pahoja tapoja, joista hän ei ole ollut tietoinen.

Garrett esimerkiksi tulkitsi kumppaninsa puheet mahdollisimman negatiivisesti. Jos häntä kehuttiin ”terveen näköiseksi”, Garrett oletti lihoneensa. Jos häntä kuvailtiin väsyneeksi, Garrett oletti, että samalla hänen mieskuntoaan arvostellaan. Kumppaninsa kanssa mies riitelikin usein asioista, jotka olivat todellisuudessa mitättömiä.

– Tajusin, että tulkintani johtuivat omasta matalasta luottamustasostani ja matalasta itseluottamuksestani, ja että tarvitsin kumppaniltani paljon enemmän vakuuttelua kuin halusin myöntää, Garrett kertoo.

Hän tajusi pelkäävänsä onnellisuutta, vaikka samalla janosi sitä. Onnellisuushan merkitsi sitä, että elämässä on asia, jonka menettäminen olisi tuskallista.


Lopulta Garrett tunnisti kolme alitajuista asiaa, joilla saattaa sabotoida suhdetta varsinkin riitatilanteessa.

1. Älä riitele tunteiden voimalla

Kun ihminen puhuu tunteestaan, sitä ei voi kiistää; hän tuntee, mitä tuntee, eikä sille voi mitään. Riidan aikana ihminen voi kuitenkin ottaa kumppaninsa tunteet hampaisiinsa ja vastata syytöksiin hyökkäyksellä.

Jos kumppani sanoo ”minusta tuntuu, ettet kuuntele”, älä vastaa sanomalla ”miten niin, ainahan minä kuuntelen” tai ”aina sinä kritisoit, muuta et osaa”. Vastaa sen sijaan toteamalla ”kurjaa, että sinusta tuntuu siltä, selittäisitkö lisää” tai ”mitä voisin tehdä asian eteen?”

2. Älä ilmaise mielipiteitä faktoina

Riidan aikana halu olla oikeassa on kova. Joskus ongelmana ovat erilaiset mielipiteet, ei se, että toinen olisi väärässä. Kumppani voi kertoa faktanomaisesti esimerkiksi ”olet aina myöhässä” tai ”olet niin itsekäs ihminen”. Nämä eivät ole faktoja, vaan hänen mielipiteitään.

Älä reagoi sokeasti kumppanin sanoihin, vaan yritä ymmärtää syy niille. Pyydä häntä selittämään tunteensa.

3. Älä syytä kumppania omista tunteistasi

Riidan aikana on helppoa sanoa ”sinä teet minut aina vihaiseksi” tai ”sinä olet niin törkeä”. Ota itse vastuu omista negatiivisista tunteistasi sen sijaan, että syyttäisit kumppaniasi niistä.

Ennen kuin syytös lähtee suustasi, pysähdy hetkeksi. Entä jos kantaisitkin vastuun omista tunteistasi?


Lue myös:

    Uusimmat