Älä sorru mokiin lomalla – näin lopetat turhan stressaamisen

Vaikka joululoman häämöttäminen kutkuttaa jo mielessä siksi, että vihdoin pääsee rentoutumaan ja päättämään kiireisen syksyn ruokajuhlalla perheen kesken, on syytä pitää mielessä se, kuinka helposti lomalla sortuu stressaamaan. Poimi vinkit ja vietä stressitön joululoma, jonka päätteeksi arkeen voi palata entistä energisempänä!

Jos arkikin tuntuu sinusta erityisen stressaavalta, olet alttiimpi stressille myös pyhien aikaan. Joulun pyhät olisi kuitenkin tärkeä nähdä loistavana mahdollisuutena oman hyvinvoinnin parantamiseksi. On hyvä pitää mielessä. että omaan stressitasoon voi vaikuttaa myös itse ja ottamalla omat ominaisuudet huomioon tulevasta lomasta voi tehdä huomattavasti tavallista stressittömämmän.

Ota aikaa itsellesi

Jo elämä itsessään luo jokaisen stressitasolle puitteet – ja vain harva pystyy syrjäyttämään kaikenlaisen stressin. Kun omia paineita miettii, on tärkeä muistaa se, että itse pystyy hoitamaan vain yhden ihmisen asiat. Tämä on hyvä lähtökohta myös stressittömämpään ajatteluun, sillä oman vaikutusalueen ulkopuolelle rajautuvista asioista on turha stressata, jos niihin ei pysty vaikuttamaan – tai jos henkilökohtaiset resurssit eivät yksinkertaisesti riitä niihin vaikuttamiseen.

Kaikkien on joskus ladattava akkujaan, eikä kukaan pysty suorittamaan elämässään ikiliikkujan lailla, koskaan pysähtymättä. Juuri joululoma onkin mitä otollisinta aikaa omasta rentoutumisesta huolehtimiseen. Anna itsellesi tietoisesti aikaa syventyä asioihin, jotka kuuluvat kiinnostuksenkohteisiisi, vaikka kyse olisi lepäämisestä. Kun joskus malttaa pysähtyä, voi jatkossa energiaa suunnata oikeisiin asioihin myös sitten, kun niiden aika taas tulee.

Kokeile jotain uutta

Joulun aikaan on tarjolla paljon aktiviteetteja, kun kaupat ovat kiinni. Kokeilemalla jotain aivan uutta omaa stressitasoa voikin laskea yllättävän helposti, sillä uusia asioita omaksuttaessa on vaikea keskittyä muuhun.

Ota itseäsi niskasta kiinni ja päätä oppia loman aikana jotain uutta sen sijaan että pitäytyisit samoissa vanhoissa rutiineissa. Oli sitten kyse lumen kolaamisesta, hiihtämisestä tai uuden kakkureseptin kokeilemisesta, uusien asioiden oppiminen vie huomion pois arjesta ja arkisista murheista.

Älä odota liikoja

Yksi pahimmista sudenkuopista, joihin stressaantunut sortuu, on liiallisten odotusten lataaminen lomien ajalle. Kun muutaman päivän lomalta odottaa täydellistä elämänmuutosta tai koko kodin kääntämistä ylösalaisin, on todennäköistä, että loman jälkeen olo on entistä toivottomampi – ja sitäkin stressaantuneempi. Tästä syystä lomien ajalle kannattaakin tehdä vain suunnitelmia, joissa tavoitteet on määritelty löyhästi: teen tietyn asian vain, jos jaksan.

Joulun pyhille asetetut odotukset näkyvät helposti myös siinä, että kaiken odotetaan sujuvan täydellisesti. Kukapa ei haluaisikaan täydellistä joulua? On kuitenkin tärkeä miettiä sitä, ovatko omat odotukset realistiset. Jos koko perheen joulu tuhoutuu siihen, että täydellisesti koristeltu kuusi kaatuu, on oman mielenterveyden nimessä syytä miettiä, pitäisikö narua hieman hellittää. Pyri pitämään mielessäsi joulun syvempi tarkoitus: rauha ja yhdessäolo.

Pyydä apua

Vaikka tietäisit onnistuvasi joka vuosi loihtimaan sen maailman parhaan rosollin, taatelikakun ja imelletyn perunalaatikon, on näin joulun alla syytä miettiä, kannattaako kaikki todella tehdä itse. Se, että pyytää apua, ei tarkoita automaattisesti sitä, ettet kykene hoitamaan jotakin, vaan kertoo myös luottamuslauseesta: pyytämällä apua luotat jonkun toisenkin kykyihin. Ei sen laatikon tarvitse joka vuosi olla täysin samanlainen, jos avun saaminen voi tehdä monen joulusta stressittömämmän ja nautinnollisemman.

Ole rohkea ja pyydä jouluna apua läheisiltäsi, vaikka se ei kuulu tapoihisi. Tulet mitä todennäköisemmin huomaamaan, kuinka paljon itse saat enemmän jouluvalmisteluilta, kun mieltä ei vaivaa jatkuvasti kysymys: miksi minulla ei ole neljää kättä?

AVA

Kuvat: Shutterstock

Osittainen lähde:apa.org

Lue myös:

    Uusimmat