Älä pilaa siirtonurmeasi! Näin onnistut juurruttamisessa

Asiantuntija uskoo, että siirtonurmen käyttö tulee jatkossakin lisääntymään muun muassa asennuksen helppouden vuoksi. Siirtonurmirullat pitää asentaa mahdollisimman pian toimituksen jälkeen maahan, ettei nurmikko pilaannu jo ennen asennusta.

Viherympäristölehden päätoimittajan ja Viheraluerakentajat ry:n toiminnanjohtajan Seppo Närhen mukaan siirtonurmen käyttö on yleistynyt, vaikkei se vieläkään ole kotipihoissa yleisin nurmikon perustamistapa.

Närhi uskoo, että siirtonurmen käyttö tulee varmasti edelleen lisääntymään nurmen monien hyvien ominaisuuksia vuoksi.

– Merkittävimpiin etuihin kuuluu tietenkin se, että siirtonurmi on nopea perustaa. Se on myös nopeasti käyttökunnossa, parin kolmen viikon päästä asennuksesta se kestää jo täysin kävelyä ja käyttöä, sanoo Närhi.

Närhen mielestä siirtonurmi on myös varma valinta siinä mielessä, että nurmi on kasvatettu Suomen olosuhteisiin sopivilla siemenlajikkeilla, jolloin nurmen lähtöominaisuudet ovat hyvät.

Siirtonurmi toimitetaan lavoilla rullina, jolloin on tärkeää miettiä asennuksen eri vaiheita etukäteen. 

– Pitää miettiä esimerkiksi minne lavat puretaan, ettei tarvitse pitkiä matkoja raahata rullia, sanoo Närhi.

Rullien asennus mahdollisimman pian

Närhi kertoo, että etenkin kuivana aurinkoisena kautena siirtonurmirullat pitäisi asentaa maahan samana päivänä kun rullat toimitetaan.

– Jos rullat toimitetaan illalla, niin asennus voidaan kyllä tehdä seuraavana aamuna.

Jos on helle kausi, rullat pitäisi viedä varjoon, ja jos asennus viivästyy enemmän kuin vuorokauden, rullat pitää aukaista ja kastella.

– Jos rullat jäävät sinne lavoille, lämpötila rullien sisällä nousee, ja rullat tavallaan palavat. Silloin tällöin näkee siirtonurmiasennuksia, joissa on käynyt näin. Silloin nurmessa on keltaisia laikkuja, kertoo Närhi.

Asennus helppoa, kastelu tärkeää

Ennen siirtonurmen asennusta pohjamaa tasoitetaan tarpeen tullen ja kasvualusta perustetaan kuten tavallista kylvönurmikkoa perustettaessa. Närhi kertoo, että siirtonurmen asennus kannattaa aloittaa peittemällä nurmimatolla ensin alueen reunat.

– Asetetaan esimerkiksi rullan reuna kiinni käytävän reunaan, ja siitä pyöräytetään rulla auki käytävän linjan suuntaisesti, ja jatketaan siitä eteenpäin.

Mattoja ei saa asettaa siten, että ne menevät päällekkäin, vaan ne täytyisi asettaa toisiinsa kiinni niin tiiviisti kuin mahdollista. Mattojen väliin jäävä pieni rako täyttyy nopeasti nurmikon kasvaessa. Siirtonurmikkoa täytyy kastella ahkerasti samalla tapaa kuin kylvönurmikkoa.

– Suosittelen runsasta kastelua asennuksen jälkeen, ja kuivana kausina kastelua päivittäin, kunnes matto on noin kahden tai kolmen viikon päästä juurtunut kokonaan, Närhi neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat