Älä pilaa saunaa vääränlaisilla kiuaskivillä – näin usein kivet pitäisi vaihtaa

Mistä tietää, että saunan kiuaskivet pitää vaihtaa? Kuinka usein tämä keskimäärin pitää tehdä? Entä millaisia kiviä kiukaalle kannattaa valita, ja minne vanhat kiuaskivet viedään? Harvian markkinointijohtaja kertoo.

Saunan kiuaskivien vaihtamistarpeelle on kaksi selkeää tunnusmerkkiä: saunan lämpenemisajan pidentyminen ja kiuaskivien mureneminen. Murenemisen voi todeta helposti lattialta kiukaan alta.

Jos kivenmurusia näkyy, se tarkoittaa, että toistuva raju lämpö on haurastuttanut kivien rakennetta niin, ettei niiden lämmönvaraamiskyky enää ole riittävä. Tämä taas pidentää lämpenemisaikaa.

– Lämmitysaika voi nousta esimerkiksi 45 minuutista tuntiin. Odottavan aika on pitkä, ja varttikin saattaa lisätä odotustuskaa. Lisäksi sähkökiukaan lämmitysajan piteneminen näkyy melko nopeasti sähkölaskussa, Harvian markkinointijohtaja Timo Huhtamäki sanoo.

Koska kivet tekevät löylyn, ne vaikuttavat suoraan saunomisen miellyttävyyteen.

– Kiuaskivet on keskimäärin syytä vaihtaa kahden vuoden välein. Ahkerassa käytössä olevassa saunassa useamminkin.

"Ei kannata hakea mistä tahansa rannasta tai lähimetsästä"

Ei ole yhdentekevää, millaisilla murikoilla saunansa sydämen täyttää.

– Kiviä ei kannata hakea mistä tahansa rannasta tai lähimetsästä. Luonnonkivissä on useimmiten rautaa, joka ruostuttaa kiukaan. Jos niin käy, edessä on uuden kiukaan hankkiminen, Huhtamäki sanoo.

Esimerkiksi oliviinidiabaasi-kivilajin lämmönvaraamiskyky ja lämmönkestävyys ovat kuin kiuaskäyttöön tehtyjä. Tätä kivilajia myös löytyy poikkeuksellisen paljon juuri Suomen maaperästä johtuen leveysasteillamme miljoonia vuosia sitten vallinneista jääkausista ja niiden seurauksista.

Minne vanhat kivet?

Vanhat kiuaskivet voi viedä tavanomaiseen kiinteistön sekajäteastiaan. Kivikuorma tulee säännöstellä astiaan vähän kerrallaan, jotta sekajätteiden paino ei kasva liian suureksi. Reilut viisi kiloa on sopiva määrä yhteen sekajätelastiin.

Jos omistaa vaikka sata kiloa kiveä nielevän pilarikiukaan ja haluaa koko kivikuormasta kerralla eroon, lastin voi kärrätä Sortti-asemalle. Siellä kiuaskivet käsitellään kiviaineksena.

Maaseudulla vanhat kiuaskivet voi nakata luontoon, mutta mieluiten esimerkiksi soramontulle, jossa ne sointuvat ympäristöön.

Myös kivien kokoon ja muotoon kannattaa kiinnittää huomiota. Sähkökiuas tarvitsee puukiuasta pienemmät kivet, sillä kun lämpö tulee vastuksista, kivien on nivouduttava tiiviisti yhteen niiden ympärille. Jos ladonta jää väljäksi, löylyvesi valahtaa kivien väleistä. 

– Sitten löylytellään pelkillä vastuksilla, ja siitä on paras nautinto kaukana.

– Sähkökiukaan kivien halkaisijan tulisi olla viisi–kymmenen senttiä. Tällöin löylyvesi jää varmuudella kiville, Huhtamäki neuvoo.

Muodoltaan kulmikkaissa ja epäsymmetrisissä kivissä taas on paljon vesipinta-alaa. Keraamista kiveä Huhtamäki ei pidä otollisena kiuaskivenä.

– Keraamisten kivien lämmönvaraamiskyky on tavallisia kiviä heikompi. Keramiikka on luonnonkiveä huokoisempaa, ja massa jää näin pienemmäksi eikä löylyä irtoaa samalla tavalla, Huhtamäki kertoo.

Harvialta myös kerrotaan keraamisten kivien nivoutuvan luonnonkiviä helpommin tiukasti yhteen, mikä johtaa siihen, että ilma ei pääse kiertämään väleissä riittävästi ja kiukaan vastukset saattavat ylikuumentua.

Lähde: Harvia Oy

Näin lämmität saunan


Lue myös:

    Uusimmat