Näin saunot turvallisesti – tunnista vaarallinen kiuas

Sauna kuuluu suomalaiseen juhannukseen kuin joulupukki jouluun. Mökkisaunan kunto olisi kuitenkin hyvä tarkistaa. Sauna- ja spa-yhtiö Harvian tuoteryhmäpäällikkö Arto Harvia jakaa vinkit rentouttaviin ja turvallisiin mökkilöylyihin. Yksi tärkeimmistä asioista on kunnossa oleva, suojattu kiuas.

Yllä olevalla videolla saunamajuri näyttää, miten sauna lämmitetään oikeaoppisesti.

Ylläpidä ja huolla

Jo ennen saunan lämmittämistä on hyvä miettiä, missä kunnossa kiuas ja saunalauteet ovat.

– Lahot saunalauteet voivat jopa romahtaa. Onkin tärkeää, että saunan ilmanvaihto pidetään kunnossa, jotta lauteet kuivuvat nopeasti eivätkä pääse lahoamaan. Lauteiden käyttöikää voi pidentää myös parafiiniöljykäsittelyllä, Arto Harvia kertoo.

Kiukaan huoltaminen on tärkeää niin turvallisuuden kuin saunomiskokemuksen kannalta. Perinteisen puukiukaan käyttöikä on lähes kymmenen vuotta. Sitä voi pidentää hyvällä hoidolla: kivien ja polttopuiden oikealla ladonnalla, tuhkien tyhjennyksellä ja nuohouksella.

– Puhki palanut kiuas on aina tiensä päässä ja turvallisuusriski. Jos saunassa ei saa enää kunnon löylyjä, voi kiukaassa olla reikiä. Kiuas ei toimi silloin enää niin tehokkaasti, eikä sauna lämpene kunnolla, Harvia sanoo.

Suojaa kiuas ”omaan nurkkaan”

Tyypillisimpiä  haavereita saunassa ovat kuuman kiukaan aiheuttamat palovammat. Kuka tahansa voi helposti horjahtaa kuumista löylyistä noustessaan, ja erityisesti lapsiperheissä perheen pienimpien äkkinäisiä liikkeitä voi olla vaikea ennakoida.

– Kiukaan ympärille asennettavilla suojakaiteilla on helppo välttää tapaturmat, varsinkin lasten kanssa. Kiuasta asennettaessa on myös tärkeää huomioida tarpeeksi suuri suojaetäisyys seinään ja lauteisiin.

– Monet lisävarusteet, kuten puukiukaiden suojaseinät, mahdollistavat kiukaan asentamisen myös huomattavasti pienempään tilaan, jolloin voidaan panostaa enemmän laudetilaan, käytettävyyteen ja turvallisuuteen.

Myös kiuasmalleissa on eroja turvallisuuden kannalta. Puukiukaissa pienet yksityiskohdat helpottavat saunan lämmitystä.

– Kiukaissa kannattaa suosia mallia, jossa luukun ja hanan kahvat on valmistettu kuumentumattomasta materiaalista.

Älä hötkyile – äläkä kuivu

Löylyjen lomassa on hyvä muistaa myös pieniä tapoja, joilla varmistaa oma sekä saunakavereiden turvallisuus.

– Lauteilta kannattaa nousta rauhassa, eikä uimaan pidä rynnistää liian kovalla vauhdilla, jotta kehon lämpötila ennättää tasaantumaan, Harvia sanoo.

– Myös riittävä veden juominen on tärkeää kuivumisen ehkäisemiseksi, etenkin jos saunassa istutaan iltamyöhään. Alkoholin kulutuksessa maltti on valttia.

Lähde: Harvia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja