Älä pelkää unelmia! Haaveen voi toteuttaa vain vuodeksi kerrallaan

Monella meistä on suuria toiveita ja pieniä unelmia. Se, että tahtoo "ihanan elämän" tai "onnea", ei kuitenkaan riitä: unelma tarvitsee suunnitelman.

Ensiksi on haave.

– Kuvittele, että menet illalla nukkumaan, nukut ihanan yön ja kun aamulla heräät, ongelmasi onkin poistunut. Mistä huomaisit ensimmäiseksi, että on tapahtunut ihme? Mikä on ihmeen merkki? Millainen olo sinulla on? Olisiko olo vapautunut? kysyy Hanne Teräslehto.

Teräslehto on ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja psykoterapeutti Skillmotorista.

Kuvittele yksi haave, unelma, ihannetila. Mitä haluat saavuttaa?

Entä miten aiot päästä haaveeseesi?

Monella meistä on suuria toiveita ja pieniä unelmia. Se, että tahtoo "ihanan elämän" tai "onnea", ei kuitenkaan riitä.

– Jos iso tavoite on ”parempi elämä”, mitä se tarkoittaa? Parempi elämä pitää määritellä: mitä se on sinulle, Teräslehto neuvoo konsultaatiossa.

– Seuraava askel on tehdä suunnitelma siitä, mitä tehdään. Jos vain miettii, eikä ole selvää päämäärää ja tavoitetta, on eksyksissä tai hukassa. Kun tehdään konkreettisia päätöksiä ja asetetaan tavoite, tiedetään, millaisia askelia otetaan.

Mitä on ratkaisukeskeisyys?

  • Asiakaslähtöinen toimintatapa. Ihminen itse asettaa omat tavoitteensa, eivät asiantuntijat
  • Ratkaisukeskeisyys on sallivaa, siinä voidaan vapaasti käyttää vaikkapa kognitiivisen terapian harjoituksia, tarinoita ja muita toimintatapoja
  • Painopiste on tavoitteissa ja siinä, miten ne saavuttaa
  • Tutkitaan ja hyödynnetään ihmisen omia kykyjä, taitoja ja osaamista tavoitteiden saavuttamisessa
  • Menneisyyttä tarkastellaan voimavarana
  • Läheiset nähdään voimavarana, pulmia voidaan ratkoa heidän kanssaan.
  • Ratkaisukeskeisyydessä on tärkeää antaa aitoa, myönteistä palautetta

Lähde: ratkes.fi

Parisuhteenkin voi katsastaa

Jos unelma liittyy parisuhteeseen, kannattaa miettiä, miten sinun ja kumppanisi voimavaroja voisi yhdistää ratkaisun tekemisessä. Pohdi, mitä sinä teet asian eteen. Entä mitä kumppanisi tekee?

Katso ongelmaa tai haavetta monelta kannalta. Haetaanko ratkaisua koko loppuelämäksi? Miltä tuntuisi elää vuosi kerrallaan?

– Jotkut tekevät parisuhteissa vuoden mittaisia sopimuksia. Sitten arvioidaan, miltä tuntuu ja tehdään uusi diili. Se, mikä toimii, jatketaan sitä.

Jos toiveena on vaikkapa muuttaa ulkomaille, heti ei tarvitse miettiä suunnitelmaa elämän loppuun asti. On mahdollista tehdä päätös vain vuodeksi. Töistä voi saada siirron tai pyytää vuorotteluvapaan.

Parisuhteen voi myös katsastaa vuoden välein – vähän kuten auton. Kannattaa selvittää, onko molemmilla edelleen sama haave ja unelma. Mikä toimii, mikä ei?

Takapakki on vain takapakkia

Voit saada mitä tahansa! Dream big!

Liian suuri tavoite voi olla myös ongelma.

Jotta jättitalon voisi saada, sen saavuttamiseksi tarvittavat toimet pitää pilkkoa pieniksi ja konkreettisiksi. Haave voi olla myös epäkiinnostava tai ulkopuolisen ihmisen määrittämä. Lukioon nyt vain on mentävä, koska lukioon on mentävä – vaikkei huvittaisi.

– Tavoitteen kiinnostavuus riippuu siitä, millainen motivaatio on. Aika vähän on tavoitteita, joihin ei voi päästä, jos on tarpeeksi motivoitunut ja asettaa tarpeeksi pieniä tavoitteita, joista näkee edistymisensä, Teräslehto sanoo.

Muutokseen tarvitaan rohkeutta. Miksi vaihtaa ihan kiva nykyhetki pelottavaan tuntemattomaan? Kuten tunnettua, elämässä voi aina tulla takapakkia.

– Kun takapakkia tulee, se on vain takapakkia, Teräslehto muistuttaa.

– Jos laihduttaa ja tulee takapakkia, ei silti saa luovuttaa. Sitten jatketaan siitä.

Epäonnistumiseen ei kuole eikä se, ettei unelma olekaan heti täydellinen, ole maailmanloppu. Jos matkalla unelmaan törmää ongelmiin, kannattaa selvittää, mistä takaisku johtuu: pitääkö tavoitetta muuttaa tai määritellä uudelleen? On rohkeutta arvioida omat toiveensa ja unelmansa uudelleen.

Kuulostaa helpolta. Sitä se onkin. Ota käyttöösi konkreettinen työkalu!

Näin pääset haaveeseesi!

Piirrä eteesi paperille asteikko, joka alkaa nollasta ja loppuu kymmeneen. Kohdassa 10 haave on toteutunut eikä mitään enää tarvitse tehdä.

Missä olet tavoitteessasi nyt, jos nolla on tila, jossa asian eteen ei ole tehty mitään?

Mikä olisi seuraava asia, joka asian eteen pitäisi tehdä? Mitä pitäisi tehdä, että pääsisit seuraavaan askeleeseen?

Mitä kolmoskohdassa on tehty, entä neloskohdassa?

Laita asiat ylös: mitä pitää tehdä, mitä voimavaroja on käytettävissä? Mitä hyötyä tästä on minulle, entä muille?

Ja mitäs sitten?

Ala toimia.


Lisätietoa: Skillmotor.com

Juttua korjattu 2.4.2015 klo 8.51: vaihdettu haastateltavan titteli ja hänen edustamansa yrityksen nimi.

Lue myös:

    Uusimmat